Bluetooth

Bluetooth, form for trådløs overføring av data mellom forskjellige typer utstyr, som primært tar sikte på å avskaffe behovet for kabler og samtidig erstatte dagens trådløse alternativ IrDA (Infrared Data Association) over infrarødt lys. IrDA krever at apparatene må peke på hverandre på en bestemt måte for å fungere, mens Bluetooth derimot nytter radiobølger og tilbyr overføringshastigheter på opptil 720 kilobiter per sekund over avstander på opptil tolv meter. Med Bluetooth-brikker i de kommuniserende enhetene opprettes forbindelsen automatisk, og opprettholdes så lenge avstandskravet er oppfylt.

Faktaboks

uttale:
blˈu:tu:Θ

Bluetooth er ikke begrenset til datautstyr, og kan utmerket tenkes i en rekke forbindelser i privathus eller offentlige arealer der det er lite hensiktsmessig å legge opp en rekke ledninger, for eksempel til høyttalere fra et stereoanlegg. Båndbredden er imidlertid for smal til å overføre video. Bluetooth brukes i dag bl.a. til å koble mobiltelefoner til PC og headset, til trådløse mus og tastaturer for stasjonære PC-er, og til trådløs tilkopling av skrivere.

Teknologien er utviklet av det svenske selskapet Ericsson og spres gjennom Bluetooth Special Interest Group som bedriftene Ericsson, IBM, Intel, Nokia og Toshiba opprettet i 1998.

Navnet er etter den danske kongen Harald Blåtann.

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Hei Guro Denne artikkelen hører best hjemme i porteføljen til Harald Østby eller Svein Johan Knapskog.

svarte Guro Djupvik

Takk, takk. Jeg overfører! Hilsen Guro

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg