Bluetooth, form for trådløs overføring av data mellom forskjellige typer utstyr, som primært tar sikte på å avskaffe behovet for kabler og samtidig erstatte dagens trådløse alternativ IrDA (Infrared Data Association) over infrarødt lys. IrDA krever at apparatene må peke på hverandre på en bestemt måte for å fungere, mens Bluetooth derimot nytter radiobølger og tilbyr overføringshastigheter på opptil 720 kilobiter per sekund over avstander på opptil tolv meter. Med Bluetooth-brikker i de kommuniserende enhetene opprettes forbindelsen automatisk, og opprettholdes så lenge avstandskravet er oppfylt.

Bluetooth er ikke begrenset til datautstyr, og kan utmerket tenkes i en rekke forbindelser i privathus eller offentlige arealer der det er lite hensiktsmessig å legge opp en rekke ledninger, for eksempel til høyttalere fra et stereoanlegg. Båndbredden er imidlertid for smal til å overføre video. Bluetooth brukes i dag bl.a. til å koble mobiltelefoner til PC og headset, til trådløse mus og tastaturer for stasjonære PC-er, og til trådløs tilkopling av skrivere.

Teknologien er utviklet av det svenske selskapet Ericsson og spres gjennom Bluetooth Special Interest Group som bedriftene Ericsson, IBM, Intel, Nokia og Toshiba opprettet i 1998.

Navnet er etter den danske kongen Harald Blåtann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.