Faktaboks

Sebastian Hartmann
Født
18. mai 1968, Leipzig, Tyskland

Sebastian Hartmann er en tysk teaterregissør, teatersjef og dramatiker som er utdannet ved teaterhøgskolen Hans Otto i Leipzig.

Hartmann var kunstnerisk leder for sentralteatret Schauspiel Leipzig fra august 2008 til juli 2013, men har også tatt oppdrag som frilansregissør for viktige teatre i Tyskland, Sveits, Østerrike og Norge. Han regnes som sentral innen regiteatret.

Han vant Heddaprisen 2005 i klassen for beste regi for sin nytolkning av Henrik Ibsens John Gabriel Borkman (Nationaltheatret, 2004). I 2007 regisserte han forestillingen Markens grøde, etter Knut Hamsuns roman. Denne fikk Heddaprisen 2007 i kategorien for årets teaterprosjekt. For Nationaltheatret har han også regissert sitt eget stykke Ibsenmaskin (2010), inspirert av ulike stykker av Henrik Ibsen, og en nytolkning av Leonce og Lena (2008, løst basert på teaterstykket av Georg Büchner). Han har dessuten gjestet Norge med Gespenster (etter Henrik Ibsens Gengangere), produsert for Volksbühne i Berlin, med Publikumsutskjelling (etter Peter Handke), produsert av Deutsches Schauspielhaus i Hamburg, og med Matteuspasjon (etter Det Nye Testamentet), produsert av Schauspiel Leipzig.

I Leipzig har han blant annet iscenesatt tolkninger av Paris, Texas av Sam Shepard/Wim Wenders, Brand av Henrik Ibsen, Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill og Krig og fred av Lev Tolstoj. Blant hans regioppdrag etter at han fratrådte sin sjefsstilling er versjoner av James Goldmans Løven om vinteren(Deutsches Theater i Berlin, 2014) og Fjodor Dostojevskijs De besatte (Schauspiel Frankfurt, 2015).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg