Scandinavian Mountains Airport

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Scandinavian Mountains Airport er en lufthavn for fjellområdene Sälen (Sverige), Idre (Sverige) og Trysil (Norge), og er innfallsport for de store alpinanleggene i området. Lufthavnen ble åpnet første gang i 1972, men er ombygget flere ganger – siste gang i 2019. Offisiell åpningsdato for lufthavnen i dagens utførelse er 22. desember 2019.

Faktaboks

Også kjent som

Sälen - Trysil Airport

Lokalisering

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lufthavnen ligger 502 meter over havet, 7 kilometer på svensk side av riksgrensen, nær Trysilfjellene og Sälen. Det er cirka 4 mil til Trysilfjellet fra lufthavnen.

Historie og teknisk utførelse

På slutten av 1960-tallet ble det bygget en enkel flystripe på de gamle gårdene ovenfor fjellandsbyen Rörbäcksnäs, som ligger rett ved den norske riksgrensen. Mange av de lokale var flyinteresserte, og hadde også maskiner som kunne planere og etablere flystripen. Den offisielle Sälen Trysil Airport ble åpnet i 1972 og var eid av Sälenfjällens Flygklubb. De første årene hadde flyplassen en enkel landingsstripe, men denne ble i 2005 utvidet til en rullebane på 1199 meter.

Lokalt næringsliv på begge sider av grensen opplevde en kraftig oppsving av skiturister på begynnelsen av 2000-tallet, og planene om en flyplass som kunne fly inn gjester fra hele Europa ble etablert.

Lokalt næringsliv, kommuner og fylkeskommuner på begge sider av riksgrensen har bidratt til oppbyggingen, og i 2014 bevilget den svenske regjeringen 250 millioner kroner i investeringsstøtte til prosjektet. Oppstart av byggeprosjekt var i 2017. Målet var å utvide rullebanen til å kunne ta ned større flytyper, og sikre innfart til områdene fra hele Europa.

I desember 2019 sto flyplassen ferdig, med rullebanelengde på 2 500 meter og et nytt terminalbygg på 5 000 kvadratmeter som kan betjene fire fly samtidig. Lufthavnen er den første nybygde lufthavn i verden som betjenes med fjernstyrt kontrolltårn – styrt fra en kontrollsentral i Sundsvall.

Lufthavnen eies av lokalt næringsliv.

Trafikk

Lufthavnen opereres allerede første vinteren med ruter med SAS fra London, Köbenhavn og Ålborg, samt innenrikstrafikk i Sverige med flyselskapet BRA fra destinasjonene Stockholm, Göteborg, Malmø, Ängelholm og Växjø. Det er også ventet en rekke charterfly til lufthavnen.

Målsetningen for første driftsår er 36 000 reisende, med en planlagt økning til 200 000 reisende i løpet av få år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg