Sundsvall
Lisens: CC BY SA 4.0

Sundsvall er en by og kommune i landskapet Medelpad i det nordlige Sverige.

Byen

Sundsvall
Sundsvall sentrum preges av gjenreisningsarkitektur etter bybrann i 1888.

Sundsvall tettsted har 59 000 innbyggere (2020). Byen er et viktig handelssenter med variert industri. Her er flere statlige embetsverk og en god havn. Midlanda lufthavn ligger ca. 20 km nord for byen (i Timrå kommune).

Sundsvall fikk byrettigheter i 1624, men den største veksten kom med utviklingen av sagbruks- og treforedlingsindustrien på 1800-tallet. Etter en bybrann i 1888 preges bykjernen («Stenstaden») av brede gater og monumentale bygninger i ulike stilarter. I byen ligger flere museer og konsert- og kongresshallen Tonhallen.

Kommunen

Sundsvall kommune tilhører Västernorrlands län. Den har et areal på 3209 km2 og 99 000 innbyggere (2022). Kommunen har kupert skogkledd landskap i vest, lavere mot øst. Langs kysten er det mange myrer og småvann. Kysten er innbuktet med flere øyer. Elvene Indalsälven og Ljungan renner gjennom kommunen.

Næringslivet domineres av skogindustri, treforedling, glass-, kjemisk og metallindustri. Alnön er kjent for de sjeldne bergartene som utgjør øyas nordre del.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg