lufthavner i London

London har sju lufthavner med både innenriks- og utenrikstrafikk, hvorav Heathrow, Gatwick, Stansted og City er de viktigste.

Londons lufthavner utgjør til sammen verdens største trafikknutepunkt for lufttransport, med rundt 160 millioner reisende årlig. Heathrow alene er Europas tredje største lufthavn etter trafikkmengde.

London Heathrow lufthavn

London Heathrow lufthavn av . CC BY SA 3.0

London Heathrow er en internasjonal lufthavn i Middlesex i Storbritannia, cirka 27 km vest for London sentrum. Den er en av verdens største lufthavner målt i antall passasjerer. I 2017 passerte cirka 78 millioner passasjerer gjennom lufthavnen.

Heathrow åpnet for passasjertrafikk 25. mars 1946, og i 1953 la dronning Elizabeth 2 ned grunnsteinen til nye rullebaner. I 1955 åpnet dronningen også den første, permanente terminalen, som i dag kalles Terminal 2.

I 1977 ble undergrunnsbanen i London utvidet til Heathrow, og det ble da vesentlig enklere å ta seg til og fra flyplassen. I 1998 åpnet også flytoget, «Heathrow Express», som gjør turen fra Paddington stasjon til Heathrow unna på 15 minutter.

Totalt er det idag 5 terminaler ved Heathrow som betjener passasjerene.

London Gatwick lufthavn

London Gatwick Airport av /Wikimedia Commons. CC BY SA 2.0

London Gatwick er en internasjonal lufthavn i West Sussex i Storbritannia, cirka 40 km sør for London sentrum. Gatwick er verdens mest travle internasjonale lufthavn av dem som har bare én aktiv rullebane. Det er to rullebaner ved flyplassen, men de kan ikke benyttes samtidig, fordi de ligger for nær hverandre. Kun én av rullebanene har instrumentlandingssystem (ILS).

I 2017 passerte rundt 45,6 millioner passasjerer gjennom lufthavnen. Mye av trafikken over Gatwick er charterfly, da disse kun i liten grad får bruke Heathrow.

Lufthavnen har alltid vært en sivil lufthavn og fikk sin første driftstillatelse i august 1930, bortsett fra i en periode før, under og like etter andre verdenskrig. På samme tid ble en ny terminal tatt i bruk, som allerede den gang hadde direkte jernbaneforbindelse fra terminalen direkte til London sentrum. Rutedrift, blant annet til Europa, startet i 1936.

London Stansted lufthavn

London Stansted Airport av /Wikimedia Commons. CC0

London Stansted er en sivil lufthavn som betjener London-området. Den har hovedsakelig utenlandstrafikk. Lufthavnområdet tilhører landsbyen Stansted Mountfichet i grevskapet Essex og ligger cirka 48 km nord for London.

Rundt 26 millioner passasjerer passerte gjennom Stansted i 2017.

Lufthavnen ble åpnet som militær lufthavn i 1943. Det norske flyselskapet Norsk Air AS hadde en periode tidlig på 1990-tallet rute til Stansted fra Sandefjord lufthavn, Torp og Kristiansand lufthavn, Kjevik. Lufthavnen er i dag viktig for en rekke lavprisselskaper som EasyJet og Ryanair.

I 2019 påbegynner lufthavnen bygging av ny terminal, som skal stå ferdig i 2020, samtidig som de pusser opp og beholder den gamle terminalen som et supplement, for å kunne øke forventet trafikkøkning i årene som kommer.

London City lufthavn

London City Airport av /Wikimedia Commons. CC BY SA 2.0

London City lufthavn betjener sentrum av metropolen London i Storbritannia og ligger i Dockland-området i bydelen Newham, cirka 13 km øst for London.

Lufthavnen ligger i det såkalte «Dockland», som tidligere var det primære havneområde for det sydøstlige England. Etter hvert som nye transportformer på havet tok over, ble området liggende ubrukt. I 1981 ble det foreslått etablering av kortbaneflyplass på det tidligere kaiområdet, og i 1986 ble byggetillatelse gitt. Offisiell rutetrafikk ble startet 26. oktober 1987.

Lufthavnen startet med cirka 130 000 reisende første driftsår, og har nå over 3 millioner passasjerer gjennom flyplassen hvert år. Med sin nære beliggenhet til London City (10 km) og Canary Wharf (5 km) har flyplassen spilt en rolle i utviklingen av finansområdene i London.

London Luton lufthavn

London Luton Airport av /Flickr. CC BY 2.0

London Luton er en internasjonal lufthavn i fylket Bedfordshire i Storbritannia, cirka 60 km nord-nordvest for London sentrum, og en av de lufthavnene som betjener London.

Lufthavnen ble etablert allerede i 1938 og tjente som militær lufthavn under andre verdenskrig. I den senere tid er det bygget en ny, moderne terminal ved lufthavnen.

I alt nesten 16 millioner passasjerer passerte gjennom London Luton Airport i 2017.

Lavprisselskapet easyJet har sin hovedbase på Luton.

London Oxford lufthavn

London Oxford Airport av /Geograph.org. CC BY SA 2.0

London Oxford er en nasjonal/internasjonal lufthavn som ligger omlag 40 km fra London, og omlag 11 km fra Oxford. Lufthavnen betjener hovedsakelig charterfly, GA-trafikk (General Aviation) og businessJet-markedet for London. Lufthavnen eies av investeringsselskapet Reuben Brothers.

London Oxford Airport har vært den raskest voksende flyplassen for privatfly i Storbritannia de siste årene, og eierne ønsker at lufthavnen skal bli anerkjent som et nytt alternativ for kommersielle flyruter i Thames Valley-regionen, nordvest for London.

London Southend lufthavn

London Southend Airport av /Wikimedia Commons. CC BY SA 3.0

London Southend er en internasjonal lufthavn for London som ligger i Rochford i Essex, cirka 68 km fra sentrum i London. Lufthavnen eies av fraktgruppen Stobart, som også har bygget og driver flyplasshotellet tilknyttet flyplassen.

Lufthavnen ble åpnet som militærflyplass under første verdenskrig. Sivil drift ble etablert fra 18. september 1935, da kommunen overtok eierskap til flyplassen. Under andre verdenskrig ble flyplassen igjen brukt militært, blant annet til trening og operasjoner utført av fallskjermjegere.

Etter andre verdenskrig vokste lufthavnen, og på 1960- og 1970-tallet var Southend den tredje største lufthavnen i London.

Totalt reiser cirka 1,1 millioner reisende over lufthavnen årlig, hovedsakelig med flyselskapene easyJet og FlyBe. Lufthavneierne har en plan som tilsier 2 millioner reisende i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg