London har sju lufthavner med både innenriks- og utenriks trafikk, hvorav Heathrow, Gatwick, Stansted og City er de viktigste. Londons lufthavner utgjør til sammen verdens største trafikknutepunkt for lufttransport, med rundt 160 millioner reisende årlig. Heathrow alene er Europas tredje største lufthavn trafikkmessig.

Internasjonal lufthavn i Middlesex i Storbritannia, ca. 27 km vest for London sentrum. Heathrow er en av verdens største lufthavner målt i antall passasjerer. I 2017 passerte ca. 78 millioner passasjerer gjennom lufthavnen.

Heathrow åpnet for passasjertrafikk 25. mars 1946, og i 1953 la dronning Elizabeth II ned grunnstenen til nye rullebaner. I 1955 åpnet også dronningen den første, permanente terminalen, som i dag kalles Terminal 2.

I 1977 ble undergrunnsbanen i London utvidet til Heathrow, og det ble da vesentlig enklere å ta seg til og fra flyplassen. Totalt er det idag 5 terminaler ved Heathrow, som betjener passasjerene.

Internasjonal lufthavn i West Sussex i Storbritannia, ca. 40 km sør for London sentrum. Gatwick er verdens mest travle, internasjonale lufthavn med bare en aktiv rullebane. Det er to rullebaner ved flyplassen, men de kan ikke benyttes samtidig. Dette som følge av at de ligger for nært hverandre. Kun én av rullebanene har instrumentlandingssystem (ILS).

I 2016 passerte ca. 44 millioner passasjerer gjennom lufthavnen. Mye av trafikken over Gatwick er charterfly, da de kun i liten grad får bruke Heathrow. 

Lufthavnen har alltid vært en sivil lufthavn og fikk sin første driftstillatelse i august 1930, bortsett fra i en periode før, under og like etter andre verdenskrig. På samme tid ble en ny terminal tatt i bruk, som allerede den gang hadde direkte jernbaneforbindelse fra  terminalen direkte til London sentrum. Rutedrift, blant annet til Europa startet i 1936. 

Sivil lufthavn med hovedsakelig utenrikstrafikk som betjener London-området. Lufthavnområdet tilhører landsbyen Stansted Mountfichet i grevskapet Essex og ligger ca. 48 km nord for London.

Ca. 23 millioner passasjerer passerte gjennom Stansted i 2017.

Lufthavnen ble åpnet som militær lufthavn i 1943. Det norske flyselskapet Norsk Air AS, hadde en periode tidlig på 1990-tallet rute til Stansted fra Sandefjord lufthavn, Torp og Kristiansand lufthavn, Kjevik. Lufthavnen er i dag en viktig lufthavn for en rekke lavprisselskaper. 

Lufthavnen betjener sentrum av metropolen London i Storbritannia og ligger i Dockland-området i bydelen Newham, ca. 13 km øst for London.

Lufthavnen ligger i det såkalte «Dockland», som tidligere var det primære havneområde for det sydøstlige England. Etter hvert som nye transportformer på havet tok over ble området liggende ubrukt. I 1981 ble det foreslått etablering av kortbaneflyplass på det tidligere kaiområdet, og i 1986 ble en byggetillatelse gitt. Offisiell rutetrafikk ble startet 26. oktober 1987.

Lufthavnen startet med ca 130 000 reisende første driftsår, og har nå over 3 millioner passasjerer gjennom flyplassen hvert år. Med sin nære beliggenhet til London City (10 km) og Canary Wharf (5 km) har flyplassen spilt en rolle i utviklingen av finansområdene i London.

Internasjonal lufthavn beliggende i fylket Bedfordshire i Storbritannia, cirka 60 km nord-nordvest for London sentrumog en av de lufthavnene som betjener London.

Lufthavnen ble etablert allerede i 1938 og tjente som militær lufthavn under andre verdenskrig. I den senere tid er det bygget en ny, moderne terminal ved lufthavnen.

I alt nesten 16 millioner passasjerer passerte gjennom London Luton Airport i 2017.

Lavprisselskapet easyJet har sin hovedbase på Luton.

Nasjonal/internasjonal lufthavn beliggende ca. 40 km fra London, og ca. 11 km fra Oxford. Lufthavnen betjener hovedsakelig charterfly, GA-trafikk (General Aviation) og businessJet-markedet for London. Lufthavnen eies av investeringsselskapet Reuben Brothers.

London Oxford Airport har vært den raskest voksende flyplassen for privatfly i Storbritannia de siste årene, og eierne ønsker at lufthavnen skal bli anerkjent som et nytt alternativ for kommersielle flyruter i Thames Valley-regionen, nordvest for London.

Internasjonal lufthavn for London, som ligger i Rochford i Essex, ca. 68 km fra sentrum i London. Lufthavnen eies av fraktgruppen Stobart, som også har bygget og driver flyplasshotellet tilknyttet flyplassen.

Lufthavnen ble åpnet som militærflyplass under den første verdenskrig. Sivil drift ble etablert fra 18.september 1935, da kommunen overtok eierskap til flyplassen. Under andre verdenskrig ble flyplassen igjen brukt militært, bl.a. til trening og operasjoner utført av fallskjermjegere.

Etter andre verdenskrig vokste lufthavnen, og på 1960- og 1970-tallet var Southend den tredje største lufthavnen i London. 

Totalt reiser ca. 1,1 millioner reisende over lufthavnen årlig, hovedsakelig med flyselskapene EasyJet og FlyBe. Lufthavneierne har en plan som tilsier 2 millioner reisende i 2020.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.