lufthavner i London

London Heathrow er Europas tredje største lufthavn etter trafikkmengde.
London Heathrow lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

London har sju lufthavner med både innenriks- og utenrikstrafikk, hvorav Heathrow, Gatwick, Stansted og City er de mest betydningsfulle.

Londons lufthavner utgjør til sammen verdens største trafikknutepunkt for lufttransport, med rundt 160 millioner reisende årlig. Heathrow er Europas tredje største lufthavn etter trafikkmengde.

London Heathrow lufthavn

London Heathrow er en internasjonal lufthavn i Middlesex, cirka 27 kilometer vest for London sentrum. Den er en av verdens største lufthavner målt i antall passasjerer. I 2019 passerte rundt 80,9 millioner passasjerer gjennom lufthavnen. Året etter ble svært påvirket av koronavirus-pandemien 2019-2020, noe som gjorde at trafikktallet for 2020 falt til rundt 22 millioner.

Heathrow åpnet for passasjertrafikk 25. mars 1946, og i 1953 la dronning Elizabeth 2 ned grunnsteinen til nye rullebaner. I 1955 åpnet dronningen også den første, permanente terminalen, som i dag kalles Terminal 2.

I 1977 ble undergrunnsbanen i London utvidet til Heathrow, og det ble da vesentlig enklere å ta seg til og fra flyplassen. I 1998 åpnet også flytoget «Heathrow Express», som gjør unna turen fra Paddington stasjon til Heathrow på 15 minutter.

I dag (2021) er det fem terminaler ved Heathrow som betjener passasjerene.

London Gatwick lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

London Gatwick er en internasjonal lufthavn i West Sussex, cirka 40 kilometer sør for London sentrum. Gatwick er verdens mest travle internasjonale lufthavn av dem som har bare én aktiv rullebane. Det er to rullebaner ved flyplassen, men de kan ikke benyttes samtidig, fordi de ligger for nær hverandre. Kun én av rullebanene har instrumentlandingssystem (ILS).

I 2017 passerte rundt 46,1 millioner passasjerer gjennom lufthavnen. Mye av trafikken over Gatwick er charterfly, da disse kun i liten grad får bruke Heathrow.

Lufthavnen fikk sin første driftstillatelse i august 1930 og har alltid vært en sivil lufthavn, bortsett fra i en periode før, under og like etter andre verdenskrig. På samme tid ble en ny terminal tatt i bruk, som allerede den gang hadde direkte jernbaneforbindelse fra terminalen direkte til London sentrum. Rutedrift, blant annet til Europa, startet i 1936.

London Stansted lufthavn

London Stansted er en sivil lufthavn som betjener London-området. Den har hovedsakelig utenlandstrafikk. Lufthavnområdet tilhører landsbyen Stansted Mountfichet i grevskapet Essex og ligger cirka 48 kilometer nord for London.

Mer enn 28 millioner passasjerer passerte gjennom Stansted i 2018.

Lufthavnen ble åpnet som militær lufthavn i 1943. Det norske flyselskapet Norsk Air AS hadde en periode tidlig på 1990-tallet rute til Stansted fra Sandefjord lufthavn, Torp og Kristiansand lufthavn, Kjevik. Lufthavnen er i dag viktig for en rekke lavprisselskaper som EasyJet og Ryanair.

I 2018 påbegynte lufthavnen bygging av ny terminal, som stod ferdig i 2021. Den nye terminalen går over tre plan, og er tegnet av arkitektene Pascall & Watson, og hadde en prislapp på rundt 130 millioner pund. I tillegg har man pusset opp den gamle terminalen, og beholder den som et supplement, for å kunne møte forventet trafikkøkning i årene som kommer.

London City lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

London City lufthavn betjener sentrum av metropolen London og ligger i Dockland-området i bydelen Newham, cirka 13 kilometer øst for London.

Lufthavnen ligger i det såkalte «Dockland», som tidligere var det primære havneområdet for det sydøstlige England. Etter hvert som nye transportformer på havet tok over, ble området liggende ubrukt. I 1981 ble det foreslått etablering av kortbaneflyplass på det tidligere kaiområdet, og i 1986 ble byggetillatelse gitt. Offisiell rutetrafikk ble startet 26. oktober 1987.

Lufthavnen startet med cirka 130 000 reisende første driftsår, og hadde i 2018 rundt 4,9 millioner passasjerer gjennom flyplassen. Med sin nære beliggenhet til London City (10 kilometer) og Canary Wharf (5 kilometer) har flyplassen spilt en rolle i utviklingen av finansområdene i London.

London Luton lufthavn

London Luton Airport
Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

London Luton er en internasjonal lufthavn i fylket Bedfordshire, cirka 60 kilometer nord-nordvest for London sentrum, og en av de lufthavnene som betjener London.

Lufthavnen ble etablert allerede i 1938 og tjente som militær lufthavn under andre verdenskrig. I senere tid er det bygget en ny, moderne terminal ved lufthavnen.

I alt om lag 16,5 millioner passasjerer passerte gjennom London Luton Airport i 2018.

Lavprisselskapet easyJet har sin hovedbase på Luton.

London Oxford lufthavn

Av /Geograph.org.
Lisens: CC BY SA 2.0

London Oxford er en nasjonal/internasjonal lufthavn som ligger om lag 40 kilometer fra London, og om lag 11 kilometer fra Oxford. Lufthavnen betjener hovedsakelig charterfly, GA-trafikk (General Aviation) og privatfly-markedet for London. Lufthavnen eies av investeringsselskapet Reuben Brothers.

London Oxford Airport har vært den raskest voksende flyplassen for privatfly i Storbritannia de siste årene, og eierne ønsker at lufthavnen skal bli anerkjent som et nytt alternativ for kommersielle flyruter i Thames Valley-regionen, nordvest for London.

Lufthavnen er også kjent under navnet Kidlington Airport.

London Southend lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

London Southend er en internasjonal lufthavn for London som ligger i Rochford i Essex, cirka 68 kilometer fra sentrum i London. Lufthavnen eies av fraktgruppen Stobart, som også har bygget og driver flyplasshotellet tilknyttet flyplassen.

Lufthavnen ble åpnet som militærflyplass under første verdenskrig. Sivil drift ble etablert fra 18. september 1935, da kommunen overtok eierskap til flyplassen. Under andre verdenskrig ble flyplassen igjen brukt militært, blant annet til trening og operasjoner utført av fallskjermjegere.

Etter andre verdenskrig vokste lufthavnen, og på 1960- og 1970-tallet var Southend den tredje største lufthavnen i London.

Totalt reiste cirka 1,5 millioner reisende over lufthavnen i 2018, hovedsakelig med flyselskapene easyJet og FlyBe. Lufthavneierne har en plan som tilsier 2 millioner reisende i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg