København lufthavn, Kastrup
Av .
Lisens: CC BY 3.0

København har to lufthavner knyttet til byen, Kastrup og Roskilde. Kastrup tar seg av den internasjonale og nasjonale rutetrafikken, mens Roskilde hovedsakelig benyttes til charter- og privatfly.

København lufthavn, Kastrup

København lufthavn, Kastrup

København lufthavn, Kastrup, er Nordens største lufthavn, med over 30 millioner reisende per år. Dermed er den også den tredje travleste flyplassen i Nord-Europa.

Flyplassen ligger på Amager, en øy cirka 8 kilometer sør for sentrum av København. Flyplassen ligger også kun 24 kilometer vest for Malmø (Sverige) via Øresundbroen, og dekker således en del av trafikken også i Sør-Sverige.

Kastrup ble åpnet 20. april 1925, og er en av de eldste sivile lufthavnene i verden. I begynnelsen besto rullebanene av gress, som ble holdt nede av sauer. Når flyene skulle lande, ble sauene gjetet unna.

Under andre verdenskrig ble flyplassen stengt for sivile ruter, med unntak av noen avganger til flyplasser i Sverige, Østerrike og Tyskland. Den første ordentlige rullebanen ble åpnet i 1941, og ved slutten av krigen fremsto Kastrup som den mest moderne lufthavnen i Europa, siden den ikke var blitt utsatt for krigshandlinger.

Lufthavnen er idag knutepunkt både for transatlantiske og andre internasjonale flyginger.

København lufthavn, Roskilde

København lufthavn, Roskilde
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

København lufthavn, Roskilde, er sivil lufthavn for København. Lufthavnen ligger omkring 8 km syd for byen Roskilde, og cirka 44 kilometer vestsydvest for København sentrum.

Flyplassen åpnet 1. april 1973, som et ledd i en plan om å bygge en hovedlufthavn på øya Saltholm i Øresund. Etter hvert ble planene endret, og Roskilde ble base for private lette fly, taxi- og ambulansetrafikk, samt skoleflyging.

Flyplassen har i dag betydelig trafikk, med avgang og landing hvert femte minutt, men det er ingen fast rutetrafikk ved flyplassen.

Den fungerer også som avlastningslufthavn for København lufthavn, Kastrup. Begge lufthavner eies av København Lufthavne A/S.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg