Arecibo-observatoriet
Arecibo-observatoriet ligger nedsunket i terrenget og var verdens nest største radioteleskop. Instrumentplattformen som henger i kabler over parabolantennen, kollapset i 2020.
Av /NOAO/AURA/NSF.
Lisens: CC BY 2.0

Arecibo-observatoriet er et tidligere radioastronomisk observatorium som ligger i den nordlige del av Puerto Rico nær byen Arecibo. Arecibo-observatoriet var verdens nest største radioteleskop med en parabolantenne med diameter på 305 meter. Instrumentplattformen over parabolantennen kollapset 1. desember 2020.

Faktaboks

Uttale
arecˈibo-observatoriet

Observatoriet ble ferdig 1964, og ble benyttet blant annet til studier av galakser, pulsarer, ionosfæren og radarkartlegging av Månen og planetene. Observatoriet ble brukt 24 timer i døgnet.

Parabolantennen kan ikke beveges da den ligger nedsunket i terrenget. Antennen scannet en stripe av himmelen etter hvert som Jorden roterer. Teleskopet observerte i frekvensene 50 megahertz til 10 gigahertz, som tilsvarer bølgelengder på tre centimeter til seks meter. De vitenskapelige instrumentene var plassert på en plattform som hang i kabler over parabolantennen.

Arecibo-observatoriet har blant annet bidratt til oppdagelsen av den første binære pulsaren (1974) som ledet til nobelpris i fysikk i 1993, bekreftelsen av den aller første eksoplaneten (1992) og oppdagelsen av vann på Merkurs poler (1992).

Kollaps

10. august 2020 røk en av kablene som holdt instrumentplattformen, og etter at enda en kabel røk 6. november ble det bestemt at instrumentplattformen skulle rives. 1. desember 2020 kollapset hele instrumentplattformen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg