Drake-ligningen

Drake-ligningen er en matematisk formel som ble foreslått av den amerikanske radioastronomen Frank Drake i 1961. Ligningen kan brukes til å anslå hvor mange utenomjordiske sivilisasjoner som finnes i Melkeveien, og som det kan være mulig å måle kunstige radiosignaler fra.

Drake-likningen består av syv faktorer som beskriver sannsynlighetene for at beboelige planeter med intelligent og kommuniserende liv skal kunne finnes. Løsningen til ligningen er avhengig av verdiene som velges for de ulike faktorene som inngår. Ettersom Jorden foreløpig er det eneste stedet i universet hvor det er oppdaget liv, er verdien til mange av faktorene svært usikre. Følgelig kan løsningen gi verdier som tilsier at det finnes fra tilnærmet lik null til mange tusen utenomjordiske sivilisasjoner.

Drake-ligningen gir derfor ikke et nøyaktig svar på hvor mange utenomjordiske sivilisasjoner det er mulig å måle signaler fra, men den kan brukes som et verktøy for å reflektere over hva sannsynligheten er for noen gang å oppdage signaler fra en utenomjordisk sivilisasjon.

Ligningen

Drake-ligningen består av faktorene:

N = R* · fp · ne · fl · fi · fc · L

hvor N beskriver antallet utenomjordiske sivilisasjoner som kan være mulig å måle signaler fra i galaksen vår.

Faktorene som inngår i ligningen er:

  • R* er tempoet for dannelsen av nye stjerner i galaksen vår
  • fp er andelen av stjerner som har et planetsystem rundt seg
  • ne er hvor mange planeter i disse planetsystemene som kan ha forhold som ligger til rette for at liv kan eksistere der
  • fl er andelen av disse planetene hvor liv faktisk oppstår
  • fi er andelen av disse planetene hvor livet er intelligent
  • fc er andelen av disse planetene hvor den intelligente livsformen utvikler sivilisasjon og teknologi til å sende målbare signaler ut i verdensrommet som vitner om deres eksistens
  • L er den gjennomsnittlige levetiden til en slik sivilisasjon

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg