Gunnar Sørlie

Faktaboks

Gunnar Sørlie
Født
1920
Død
1999
Gunnar Sørlie. Modell: Steady. Produsert av Karl Sørlie & Sønner. Ca. 1951.
Stol i tre
Gunnar Sørlie.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Gunnar Sørlie var en norsk møbelformgiver, interiørarkitekt og møbelprodusent. Han er mest kjent for sine systemmøbler. Stolen Steady og møbelserien Saga ble begge slagere som fikk innpass i både private hjem og offentlige innredninger.

Oppvekst og studier

Stol tegnet av Gunnar Sørlie og utført i anledning en elevutstilling på Statens håndverks- og kunstindustriskole.
Møbeltegning

Gunnar Sørlie vokste opp i en møbelhandlerfamilie i Sarpsborg. I 1941 søkte han om opptak til Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Der studerte han i Treklassen under Arne Korsmo. Da denne var sykemeldt, var Sørlie og studiekameraten Birger Dahl assistenter til arkitekt Bernt Heiberg, som vikarierte for Korsmo. I 1943 tok skolens elevråd initiativ til en fellesoppgave. Til denne formga Gunnar Sørlie en rekke habile møbler som ble utført ved farens fabrikk – Karl Sørlie & Sønner.

Praksis i Sverige og Danmark

En stund etter at Sørlie avsluttet utdanningen på SHKS (1944), fikk han et stipend som førte til et kortere opphold ved Nordiska Kompaniet i Sverige. Der fikk han opp øynene for bedriftens industritilpassede møbelserier. Senere reiste han til København, der han studerte på møbelavdelingen ved Kunstakademiet og hospiterte hos arkitekten og møbeldesigneren Kaare Klint. Gunnar Sørlie jobbet også for formgiveren og møbelsnekkeren Jakob Kjær. På Snedkerlaugets utstilling i 1946 viste han en seng, et toalettskap og en stol som var utført ved Thorvald Madsens Snedkeri.

Etter at Gunnar Sørlie kom hjem til Sarpsborg, overtalte han faren til å omstrukturere familiebedriften fra håndverksfremstilling til industriproduksjon.

Steady – en bestselger

Karl Sørlie & Sønner (senere Sørliemøbler) deltok på møbelmessen på Frogner hovedgård i 1951. En av utstillingens stoler var forløper til Gunnar Sørlies stol Steady (omtrent 1951-1952). Stolen var med tidsriktig sete og rygg i laminert tre. Steady ble en salgssuksess og solgte rundt 25 000 eksemplarer i løpet av produksjonsperioden. Det førte til at Sørlie tegnet flere etterfølgere, deriblant Sarp, Eden og Tune.

Saga og møbler til Fornebu flyplass

Gunnar Sørlie. Modell: Saga. Produsert av Karl Sørlie & Sønner. I produksjon fra 1958. Tildelt Merket for god design 1965.
Interiør med sofa og bord
Av .

Gunnar Sørlies møbler var tuftet på gjennomtenkte systemer. I 1958 kom kombinasjonsmøblementet Saga. Grunnelementet i Saga er understellet, som kan brukes til både bord og stoler. Understellene var å få med plass til ett eller opptil fem seter. Alternativt kunne man bruke bordplater mellom setene. Understellene kom med og uten armlener, alt for å skape et fleksibelt system.

Sagamøblene var ment for både privat og offentlig miljø. Til Etiopia ble de solgt via Mosvold Shippings bedrifter.

I 1964 ble det tegnet mange nye møbler til den nye ekspedisjonsbygningen på Fornebu flyplass. Til transitthallen produserte Karl Sørlie & Sønner et møbelsystem bygget på de samme konstruksjonsmessige prinsipper som Sagamøblene, men dette systemet var grovere dimensjonert for å tåle tøff bruk.

Generasjon og A-stolen

Kontraktmøbelserien Generasjon i bøk kom på 1970-tallet. Den høyryggede stolen Generasjon H hadde sete og rygg som kunne stilles i forskjellige posisjoner og dermed tilpasses eldre mennesker. Senere kom Gunnar Sørlies A-stolen, som ble utviklet sammen med leger, ergo- og fysioterapeuter.

Sørliemøbler

Gunnar Sørlie og Sørliemøbler samarbeidet med flere designere og tegnekontorer. Rastad & Relling Tegnekontor formga Futurum-serien, og Jan Lunde Knudsen tegnet den stilsikre Rondo. Firmaet og Sørlie hadde salgssamarbeid med agenturet Bruksbo, og Gunnar Sørlie tegnet en stol sammen med Rolf HeslandPLUS modellverksted.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg