Faktaboks

Robert Musil

Fullt navn: Robert Edler von Musil

Uttale
mˈusil
Født
6. november 1880, St. Ruprecht ved Klagenfurt
Død
15. april 1942, Genf
Robert Musill. Grafitti av Jef Aerosol på Musil-huset i Klagenfurt
Robert Musil. Grafitti av Jef Aerosol på Musil-huset i Klagenfurt.

Robert Musil var en østerriksk forfatter. Han regnes som en internasjonalt banebryter forfatter innen 1900-tallets romanlitteratur ved siden av blant annet James Joyce, Marcel Proust og Hermann Broch.

Biografi

Musil ble født i Klagenfurt. Han startet på en militær utdanning, utdannet seg deretter til maskiningeniør, senere studerte han filosofi og psykologi i Berlin. I 1908 disputerte han over fysikeren og filosofen Ernst Mach. I årene 1911-1914 arbeidet han som bibliotekar i Wien. Under første verdenskrig var han offiser. Fra 1922 var han forfatter på fulltid. Fram til den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 bodde han i Berlin, i perioden 1933-1938 i Wien. Musil, hvis litterære verk ble forbudt av nasjonalsosialistene, emigrerte til Sveits etter den såkalte "Anschluss" i 1938; han ble boende i Sveits til han døde i 1942.

Forfatterskap

Musils er framfor alt kjent som en episk forfatter, men han skrev også dramatikk, essays og teateranmeldelser. Forfatterskapet er kjennetegnet av en spenning mellom det som Musil oppfattet som det rasjonelle, det som kunne la seg forklare ved hjelp av teknikk og vitenskapelighet, og jegets mystiske erfaringer, som Musil beskriver med psykologiske tilnærminger.

Unge Tørless

Et av Musils mest kjente verk er romanen Die Verwirrungen des Zöglings Törless (1906, norsk oversettelse Unge Tørless, 1963). Den unge og følsomme gutten Törless som er i puberteten og bor på et internat hvor han ikke finner seg til rette. Da han opplever at to medelever, som han er venner med, plager en annen, blir vennskapet og Törless integritet satt på prøve. Romanen, som også skildrer en ung gutts (homo)erotiske erfaringer, befestet Musil ry som psykologisk nøyaktig analyserende forfatter. Romanen ble filmatisert av regissøren Volker Schlöndorff i 1965.

Mannen uten egenskaper

Musils hovedverk er den store, men ufullendte romanen Der Mann ohne Eigenschaften (3 bind, 1930–1943; norsk oversettelse Mannen uten egenskaper, 1990–93), en bredt anlagt analyse av kulturforfallet i det gamle Østerrike umiddelbart før den første verdenskrig, som eksempel på den generelle europeiske oppløsning av et helhetssyn på livet. Kulturkritiske essayer og vitenskapelige diskusjoner gir boken en sterkt refleksiv karakter. Hendelsesforløpet er fragmentert, fortellerens og romanpersonenes refleksjoner dominerer i denne utradisjonelle blandingen av roman og essay. Musil kombinerer intellektuell klarhet og ironi med følsomhet, spekulasjon og mystikk. Arbeidet med romanprosjektet strakk seg over flere tiår; bind 3 ble utgitt posthumt. Verket representerer en fornyelse av romansjangeren og har hatt vesentlig betydning for debatten omkring en tidsmessig romanform.

Øvrig prosa og dramatikk

Fordi Mannen uten egenskaper la beslag på mange år er Musils øvrige verk av relativt begrenset omfang. Han etterlot seg flere fortellinger og to dramaer. Prosasamlingen Drei Frauen (1924, norsk oversettelse Tre kvinner, 1976) inneholder fortellingene Grigia, Die Portugisin og Tonka. Også Nachlaß zu Lebzeiten (1936) inneholder korte prosatekster. Han skrev to teaterstykker: Die Schwärmer (1921) og komedien Vinzenz und die Freundin bedeutender Männer (1924). I tillegg foreligger hans dagbøker, brev og essays, publisert posthum, blant annet Tagebücher, Aphorismen, Essays (1955), Prosa. Dramen, späte Briefe (1957).

Betydning

Robert Musil har sin plass i litteraturhistorien i første rekke på grunn av Unge Tørless og Mannen uten egenskaper. På grunn av andre verdenskrig ble det et brudd i Musil-resepsjonen, men fra 1950-tallet av steg igjen interessen for forfatterskapet, godt hjulpet av nye verkutgaver. Det eksisterer en omfattende Musil-forskning, blant annet i tilknytning til "Arbeitsstelle für Österreichische Literatur und Kultur/Robert-Musil-Forschung" på Universitetet i Saarland og till "Internationale Robert-Musil-Gesellschaft" på Universitetet i Klagenfurt. I Klagenfurt er det også et Robert Musil-museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berghahn, Wilfried: Robert Musil : mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1991 (Rowohlts Monographien, 81)
  • Corino, Karl: Robert Musil : Leben und Werk in Bildern und Texten, 1988
  • Corino, Karl: Robert Musil : eine Biographie, 2003
  • Luserke, Matthias: Robert Musil, 1995
  • Vestens tenkere, b. 3, 1993

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg