Hermann Broch var en østerriksk forfatter og essayist. Brochs verk viser forfatterens beskjeftigelse med ny viten, blant annet om drømmenes betydning, rundt 1900. Forfatterskapet utmerker seg gjennom utstrakt bruk av moderne stilmidler, for eksempel indre monolog.

Som jøde måtte Broch emigrere til USA i 1938. I USA var han spesielt opptatt av studier i massepsykologi. Broch ser på diktningen som middel til erkjennelse, noe som preger debut-trilogien Die Schlafwandler (tre bind, 1931–1932; norsk oversettelse Søvngjengerne, 1968–1969), hvor Broch vil avdekke de historiske drivkrefter bak verdioppløsningen i nyere tid.

Hans annet hovedverk er Der Tod des Vergil (1945). I en eksperimenterende stil, influert av James Joyce, behandles diktningens sosiale oppgave som Broch så begrunnet på et metafysisk plan. I novelleromanen Die Schuldlosen (1950; norsk oversettelse De skyldløse, 1975) skildrer Broch det tyske borgerskaps passive ansvar for nazismen. Broch skrev også filosofiske og estetiske essayer.

Brochs verk ble lite påaktet i mellomkrigstiden, men han er senere blitt berømmet som en av de største tyskspråklige diktere i denne tiden. Samlede verker i 17 bind utkom i 1974–1981.

  • Durzak, Manfred: Hermann Broch, Neuausg., 2001
  • Lützeler, Paul Michael: Hermann Broch : eine Biographie, 1985, isbn 3-518-03572-x, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.