Ringerike (område)

Artikkelstart

Ringerike er et gammelt navn på bygdene omkring nordre del av Tyrifjorden og lavlandet langs Randselva, Begna (Ådalselva) og Sokna, samt de vidstrakte skogtraktene omkring.

I administrativ sammenheng svarer området Ringerike i dag til de to kommunene Ringerike og Hole i Viken fylke og et prosti som består av de samme to kommunene. Ringerike utgjør fra 2021 del av tingrettsdistriktet Ringerike, Asker og Bærum som også omfatter de to Hadelands-kommunene Jevnaker og Lunner som fra 2020 utgjør en del av Viken fylke.

Prostiet svarer best til det en både i dag og tradisjonelt har oppfattet som Ringerike. Dette utgjør 1748 kvadratkilometer og har 37 646 innbyggere (2021).

Det fruktbare lavlandet på Ringerike ble tidlig bosatt og er rikt på fortidsminner og historisk kjente steder. I middelalderen omfattet Ringerike også Krødsherad, Modum og Sigdal.

Språk

Ringeriksmålet hører nærmest sammen med dialektene på Romerike og i Modum. Målet her blir gjerne kalt midtøstlandsk.

Viktige bøyningsformer er fortid kasta (før også kaste som i opplandsk), flertall hankjønn bestemt form hesta (som i opplandsk), presens av typen kommer, graver (som i vikværsk, og ikke omlyd som i opplandsk kjæm, græv). Videre, som i sørøstlandsk, v- i ord som vit, vass (ikke kv- som ellers i landet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg