Ringerike - område

Ringerike er et gammelt navn på bygdene omkring nordre del av Tyrifjorden og lavlandet langs Randselva, Begna (Ådalselva) og Sokna, samt de vidstrakte skogtraktene omkring.

I administrativ sammenheng utgjør Ringerike i dag foruten en kommune også et prosti som består av Ringerike og Hole kommuner i Viken fylke og et tingrettsdistrikt som i tillegg omfatter Jevnaker kommune, som fra 2020 ble en del av Viken fylke. Prostiet utgjør etter dette 1748 kvadratilomter og har 37 440 innbyggere, tingrettsdistriktet henholdsvis 1974 kvadratkilometer og 44 292 innbyggere (2020).

Det fruktbare lavlandet på Ringerike ble tidlig bosatt og er rikt på fortidsminner og historisk kjente steder. I middelalderen omfattet Ringerike også Krødsherad, Modum og Sigdal.

Språk

Ringeriksmålet hører nærmest sammen med dialektene på Romerike og i Modum. Målet her blir gjerne kalt midtøstlandsk.

Viktige bøyningsformer er fortid kasta (før også kaste som i opplandsk), flertall hankjønn bestemt form hesta (som i opplandsk), presens av typen kommer, graver (som i vikværsk, og ikke omlyd som i opplandsk kjæm, græv). Videre, som i sørøstlandsk, v- i ord som vit, vass (ikke kv- som ellers i landet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg