Providence

Rhode Island State House er bygget i neoklassisk stil og har som den føderale regjeringen et tokammersystem. Representantenes hus har 75 representanter, senatet 38 senatorer.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Providence er hovedstad og største by i delstaten Rhode Island i USA. Den er en havneby og ligger ved Narragansett Bay. Providence har 180 393 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 1 621 122 innbyggere som også strekker seg inn i Massachusetts (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
prˈåvidəns

Providence ble tidlig en viktig industriby i USA, med ull-, bomulls-, smykke-, knappe- og maskinfabrikker og oljeraffinerier. I dag er utdannelse, helse og finans viktigste sektorer. Byen er sete for Brown University, grunnlagt 1764.

Providence ble grunnlagt i 1636 av dissenteren Roger Williams, som var uønsket i Plymouth-kolonien. I 1680 bygde bøkkeren Pardon Tillinghast en brygge her, og byen ble en viktig havn i «trelasthandelen» mellom Afrika, De vestindiske øyer og de amerikanske koloniene. I The Old State House ble koloniens uavhengighetserklæring underskrevet 4. mai 1776, to måneder før the den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg