Rakhine

Sittwe er hovedstaden i delstaten Rakhine.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Rakhine er en delstat i Myanmar, på vestkysten mot Bengalbukta, som grenser til Bangladesh i nordvest. Delstaten har et areal på 36 762 kvadratkilometer med 3 188 897 innbyggere (2014). Hovedstad er Sittwe.

Faktaboks

Også kjent som
Arakan

Natur

Fjellkjeden Arakan Yoma, som løper parallelt med kysten, skiller delstaten fra Ayeyarwady-dalen og det resterende av landet. Utenfor kysten ligger det mange øyer. Klimaet er varmt og fuktig, og Rakhine dreneres av korte, men vannrike elver.

Befolkning

Rakhinerne, som taler et tibeto-burmansk språk, regnes som en av Myanmars åtte hovedfolkegrupper. De fleste er buddhister. Ellers består befolkningen av burmanere, chin-folk og flere andre minoritetsfolk. Det muslimske rohingya-folket utgjorde før 2015 mellom en og 1,3 millioner mennesker. De bor i den tett befolkede nordlige delen av delstaten, hvor de da utgjorde mer enn 80 prosent av befolkningen.

Situasjonen for rohingya-folket

Myanmars regjering regner ikke rohingya-folket som hjemmehørende i Myanmar. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ble 742 000 rohingya fordrevet fra sine hjem i Myanmar og flyktet til Bangladesh i perioden fra august 2017 til august 2019. FNs hovedforsamling vedtok i desember 2019 en resolusjon som fordømmer brudd på menneskerettighetene til Myanmars rohingya-muslimer og andre minoriteter. FNs internasjonale domstol (ICJ) beordret i januar 2020 Myanmar til å gjøre alt i landets makt for å forhindre folkemord på rohingya-folket. Myndighetene har dessuten vært kraftig kritisert av internasjonale menneskerettsorganisasjoner for deres behandling av rohingya-folket som inkluderer tvangsarbeid og etnisk rensing.

Næringsliv

Våtris dyrkes i store mengder langs elvene, og ved kysten drives et omfattende fiske. I skogene drives hugst av bambus og annet tømmer, og det samles ved for brensel. Det foregår produksjon av naturgass og olje utenfor kysten av Rakhine. Annen industri finnes nesten ikke.

Historikk

To selvstendige kongedømmer regjerte i området frem til cirka 1000-tallet da burmanerne erobret det. Et nytt og mektig kongedømme med hovedstad Mhrauk U, som i dag er en ruinby, regjerte fra 1400-tallet til 1784, da Rakhine igjen ble erobret av burmanerne. Storbritannia annekterte området i 1824. I perioden 1942–1945 var området besatt av Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg