Ayeyarwady ved Mandalay.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Ayeyarwady er Myanmars lengste elv og den nest lengste elven i Sørøst-Asia etter Mekong. Den har en samlet lengde på 2210 kilometer. Ayeyarwady har sitt utspring i grensefjellene mellom Myanmar og Kina (Tibet). På Mandalaysletta mottar den tilløpet Chindwin fra nordvest, renner mot sør over store sletter og munner i et delta i Mottamabukta (Martabanbukta) ved Andamansjøen. Dette deltaet har et areal på 46 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som
Irrawaddy
Irawadi

Elvens samlede nedbørfelt er på 404 000 kvadratkilometer. Vannføringen like ovenfor deltaet varierer fra 2500 kubikkmeter per sekund i slutten av tørketiden til 50 000 kubikkmeter under monsuntiden.

Økonomisk betydning

Ayeyarwady er landets viktigste trafikkåre. Fra elven er det bygd et nettverk av irrigasjonskanaler, som er av stor betydning for Myanmars jordbruk. Landet omkring elvens nedre løp og delta er et av Jordens største risdyrkingsområder. Det drives fiske i elven, hvor det finnes i alt 45 fiskearter. Elven brukes også til tømmerfløting. Ayeyarwady er seilbar om sommeren til byen Bhamo, 1440 kilometer fra munningen. Resten av året er den seilbar 1100 kilometer. Mellom Mandalay og Bagan går det elvecruiseskip. Av munningsarmene er det bare den østligste, Yangonarmen, og den vestligste, Pathein, som er seilbare. I Nord-Myanmar er det i elvene N'mai og Mali, som renner ut i Ayeyarwady, bygd flere vannkraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg