Radziwiłł

Radziwiłł, polsk adelsslekt, opprinnelig fra Litauen. Stamfaren Mikołaj 1 Radziwiłł (1366–1446), som var født som hedning, ble døpt i Kraków 1386 sammen med kong Władysław 2 Jagello. Slekten hadde veldige godser (særlig i Litauen og Ukraina) og eide mange befestede byer, bl.a. Nieswiez, Kleck og Olyka i Ukraina. Den hadde en suveren stilling og holdt stående hærer med flere tusen mann under våpen; ved siden av slekten Esterhazy var den Europas mektigste godseierslekt, med eiendommer på totalt 40 mill. daa på 1700-tallet. Familieoverhodene i slektens tre hovedgrener fikk riksfyrstetittel henholdsvis 1515, 1547 og 1569.

Faktaboks

Uttale
radʃˈiviw

Flere medlemmer av slekten var hetmaner av Litauen og wojewoder i Vilnius. Mikołaj «den svarte» Radziwiłł (1515–65) var – som en lang rekke av ættens medlemmer – ivrig kalvinist; han lot utgi en polsk bibeloversettelse. Hans sønner vendte tilbake til den katolske kirke og Jerzy Radziwiłł (1556–1660) ble biskop av Vilnius og kardinal.

Berømt er også den eksentriske Karol Stanisław Radziwiłł (1734–90), som holdt seg med en privat hær på 10 000 mann og spilte en viss rolle ved sine lunefulle inngrep i polsk politikk i tiden før Polens delinger. Fyrst Janusz Franciszek Ksawery Radziwiłł (1880–1967) var den 13. innehaver av Olyka, konservativ statsmann og den polske adels leder. Hans sønn, historikeren fyrst Stanislaw Albrecht Radziwiłł (1914–76), emigrerte til England og var tredje gang gift med Carolina Lee-Bouvier, en søster av Jaqueline Kennedy-Onassis. Fyrst Stanislaw Albrecht Radziwiłłs sønn, fyrst Antoni (1959–99), var en kjent journalist, som mottok tre Emmy-priser.

Flere medlemmer av slekten ble drept av nazistene, mens andre ble deportert til Sibir. Fyrst Krzysztof Mikolaj Radziwiłł (1898–1986), med tilnavnet den røde fyrste, ble leder av den polske utenrikstjenesten etter 1947 og dessuten medlem av parlamentet i Warszawa. Etter kommunismens fall har flere medlemmer av slekten vendt tilbake til Polen, og fyrstinne Anna Radziwiłł, f. Czartoryska (f. 1932) har vært president i det polske senat. Slektens slott i Nieborow og Antonin er bevart som museer, mens palasset i Warszawa ble gjenoppbygd etter andre verdenskrig og brukt som et museum for Lenin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg