Radek Knapp

Faktaboks

Radek Knapp
Født
1964, Warszawa

Artikkelstart

Radek Knapp er en østerriksk forfatter. Romanen Herrn Kukas Empfehlungen (1999), som ble filmatisert i 2008, ble en bestselger og er hans mest kjente tekst.

Biografi

Radek knapp ble født i Polen og har vært bosatt i Wien siden 1976. Han studerte filosofi på Universitetet i Wien, og etter studiene livnærte han seg gjennom diverse strøjobber som også skaffet ham erfaringer han bruker i sine litterære tekster.

Forfatterskap

Knapp debuterte i 1989 med en samling fortellinger: Ein Bericht. Hans neste publikasjon, Franio und andere Erzählungen aus Polen (1994), ble hans egentlige gjennombrudd, og her er Knapps karakteristiske forfatterstemme tydelig: en fortellerglede og et litterært univers hvor grensene mellom realitet og fantasi, det komiske og det tragiske, glir over i hverandre.

Romanen Herrn Kukas Empfehlungen (1999) ble en bestselger. Her blir leseren kjent med en ung polsk gutt som reiser til Wien for å søke lykken, og møtet med den østerrikske hovedstaden byr på mange overraskelser, situasjonskomikk og interkulturelle komplikasjoner. Herrn Kukas Empfehlungenstår i tradisjonen til den klassiske eventyrerromanen, samtidig som den tilhører den moderne migrasjonslitteraturen. Romanen ble filmatisert i 2008 (regi: Dariusz Gajewski).

Også Der Gipfeldieb (2015) og Der Mann, der Luft zum Frühstück aß (2017) forteller om personer med østeuropeisk bakgrunn som forsøker å vinne fotfeste i Wien, samtidig som de nærmer seg den østerrikske hovedstaden med stor nysgjerrighet. I den satiriske romanen Reise nach Kalino (2012) benytter Knapp seg av den klassiske detektivromanens form og av elementer fra science fiction-litteraturen. Boka Von Zeitlupensymphonien und Marzipantragödien. Notizen eines Möchtegern-Österreichers (2020) består av essays og korte prosatekster.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg