Radek Knapp

Faktaboks

Radek Knapp
født
1964, Warszawa

Radek Knapp er en østerriksk forfatter. Romanen Herrn Kukas Empfehlungen (1999) ble en bestselger.

Liv og virke

Radek knapp ble født i Polen og har vært bosatt i Wien siden 1976. Han studerte filosofi på Universitetet i Wien, og etter studiene livnærte han seg gjennom diverse strøjobber som også skaffet ham erfaringer han bruker i sine litterære tekster.

Forfatterskap

Knapp debuterte i 1989 med en samling fortellinger: Ein Bericht. Hans neste publikasjon, Franio und andere Erzählungen aus Polen (1994), ble hans egentlige gjennombrudd, og her er Knapps karakteristiske forfatterstemme tydelig: en fortellerglede og et litterært univers hvor grensene mellom realitet og fantasi, det komiske og det tragiske, glir over i hverandre.

Romanen Herrn Kukas Empfehlungen (1999) ble en bestselger. Her blir leseren kjent med en ung polsk gutt som reiser til Wien for å søke lykken, og møtet med den østerrikske hovedstaden byr på mange overraskelser, situasjonskomikk og interkulturelle komplikasjoner. Herrn Kukas Empfehlungen står i tradisjonen til den klassiske eventyrerromanen, samtidig som den tilhører den moderne migrasjonslitteraturen.

Også Der Gipfeldieb (2015) og Der Mann, der Luft zum Frühstück aß (2017) forteller om personer med østeuropeisk bakgrunn som forsøker å vinne fotfeste i Wien, samtidig som de nærmer seg den østerrikske hovedstaden med stor nysgjerrighet. I den satiriske romanen Reise nach Kalino (2012) benytter Knapp seg av den klassiske detektivromanens form og av elementer fra science fiction-litteraturen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg