Salé

Artikkelstart

Salé er en by i Marokko, ved nordbredden av elven Bou Regregs munning i Atlanterhavet, tvers overfor Rabat. Byen har 982 163 innbyggere (2014) og inngår i Rabats storbyområde.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk Sla

Bybeskrivelse

Gamlebyen (medinaen) ligger på et platå ut mot Atlanterhavet. Den er omgitt av murer og et festningsverk. Den største byporten er Bab el-Mrissa ved utkanten av jødekvarteret. Denne byporten ble bygd i perioden 1260–1270.

Næringsliv og transport

De viktigste næringsvirksomhetene er møller og produksjon av tekstiler, samt fremstilling av lærvarer, tepper og keramiske produkter. Produksjonen av landets valuta (dirham) foregår i Salé. Flere internasjonale selskaper innen elektronikk har kontorer i Salé. Broen Hassan II mellom Rabat og Salé, som har en lengde på 1,2 kilometer, ble åpnet i 2011. Rabat-Salé internasjonale flyplass er fem kilometer nordøst for byen.

Salé var Marokkos viktigste havneby på 1100-tallet. Havneområdet er nå stengt for skipstrafikk på grunn av dårlige mudringsmuligheter og brukes som en marina.

Kultur

I byen er det to moskeer fra det 1000-tallet. Den eldste som ble bygd i 1028, er den tredje største moskeen i Marokko. En av byens koranskoler (madrasa) er fra 1340. I Salé er det et etnografisk museum og et museum for keramikk.

Historie

Salé ble grunnlagt i 1030. På 1600-tallet var byen et sentrum for sjørøvere og slavehandlere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg