Salé

Salé er en by i Marokko, ved nordbredden av elven Bou Regregs munning i Atlanterhavet, tvers overfor Rabat. Byen har 982 163 innbyggere (2014) og inngår i Rabats storbyområde.

Faktaboks

også kjent som:
arabisk Sla

Bybeskrivelse

Gamlebyen (medinaen) ligger på et platå ut mot Atlanterhavet. Den er omgitt av murer og et festningsverk. Den største byporten er Bab el-Mrissa ved utkanten av jødekvarteret. Denne byporten ble bygd i perioden 1260–1270.

Næringsliv og transport

De viktigste næringsvirksomhetene er møller og produksjon av tekstiler, samt fremstilling av lærvarer, tepper og keramiske produkter. Produksjonen av landets valuta (dirham) foregår i Salé. Flere internasjonale selskaper innen elektronikk har kontorer i Salé. Broen Hassan II mellom Rabat og Salé, som har en lengde på 1,2 kilometer, ble åpnet i 2011. Rabat-Salé internasjonale flyplass er fem kilometer nordøst for byen.

Salé var Marokkos viktigste havneby på 1100-tallet. Havneområdet er nå stengt for skipstrafikk på grunn av dårlige mudringsmuligheter og brukes som en marina.

Kultur

I byen er det to moskeer fra det 1000-tallet. Den eldste som ble bygd i 1028, er den tredje største moskeen i Marokko. En av byens koranskoler (madrasa) er fra 1340. I Salé er det et etnografisk museum og et museum for keramikk.

Historie

Salé ble grunnlagt i 1030. På 1600-tallet var byen et sentrum for sjørøvere og slavehandlere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg