Tanger er en by i Marokko, ved innløpet til Gibraltarstredet, som har 1 075 400 innbyggere (2017).

Tanger er en viktig havneby, administrasjons- og handelssenter med gode vei- og jernbaneforbindelser og regulære skipsruter til Europa, og en internasjonal flyplass. Viktige næringsveier er turisme, samt tekstil- og fiskeriindustri. Tanger har også et stort marked.

Byen ligger som et amfi, opp fra Tangerbukta og er omgitt av murer. Ved havnen står det gamle citadellet og sultanpalasset, som også rommer arkeologisk og etnografisk museum. Byen har en stor europeisk bydel.

Antikkens Tingis var opprinnelig en fønikisk koloni fra 1400-tallet fvt. og ble før 100 fvt. erobret av romerne. 42 evt. ble den fri romersk by og hovedstad i den romerske provinsen Mauretania Tingitana.

Araberne sikret seg Tanger i 683, og byen spilte i maurisk tid en viktig rolle som overfartssted til Spania. Portugiserne erobret Tanger 1471, og deretter tilhørte den tidvis også England og Spania. 1684 ble den gitt tilbake til Marokko.

Da resten av Marokko ble fransk (og delvis spansk) protektorat, fikk Tanger en spesiell status som nøytral sone under sultanens overhøyhet (1912). Ved en britisk-fransk-spansk traktat i 1923 ble byen internasjonal sone (582 km2).

Under andre verdenskrig holdt Spania Tanger okkupert fra 1940 til 1942, og amerikanske og britiske tropper stod i byen fra 1942 til 1945. I 1956 ble den gitt tilbake til Marokko og fullt integrert i 1960.

I årene etter den annen verdenskrig var byen et beryktet internasjonalt smuglersentrum. Fra 1962 har den frihavn og er kongelig sommerresidenssted.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.