De viktigste romerske funnstedene i Marokko er Volubilis, nær Fès, med forum, basilika og Caracallas triumfbue (217 evt.) og Lixus. Hulemalerier finnes i sør, for eksempel i Foum al-Hassan og Oukaimeden. Tradisjonell kunst og kunsthåndverk i Marokko er for størstedelen preget av islamsk kultur.

Moderne marokkansk kunst er inspirert av både berbisk, islamsk-arabisk og vestlig kunst. En rekke kunstnere malte i en naivistisk stil, blant andre Muhammad ibn Ali Rabati (1861–1939), som malte små naivistiske malerier med motiver fra marokkansk hverdag.

Marokkos første kunstskole, Escuela Preparatoria de Bellas Artes, ble etablert i 1945 i Tetouán, og i 1950 grunnla franskmennene Ecole des Beaux-Arts i Casablanca. Etter uavhengigheten malte kunstnere som Ahmed Cherkaoui abstrakte bilder med elementer fra berberkunst.

Farid Belkahia, Muhammad Melehi og Mohamed Chebaa (Casablancagruppen) introduserte arabisk kalligrafi og lokale håndverk i kunstutdannelsen. Belkahia brukte tradisjonelle marokkanske materialer som kobber og lær i sine arbeider, som han modellerte i abstrakte former. I 1970 ble det etablert tettere kontakt med andre arabiske land, blant annet med utstillinger av arabisk kunst. Blant marokkanske billedhuggere kan nevnes Mubarak Brahim (1920–1961), Abdellaq Sijelmassi (f. 1938), Boujemaa Lakhdar (f. 1940), Hassan Slaoui (f. 1946) og Omar Youssufi (f. 1950).

Marokko har rike tradisjoner innen kunsthåndverk. Fra slutten av 700-tallet til midten av 1200-tallet ble et islamsk kunsthåndverk utviklet i landet med påvirkning fra Andalucía i Spania. I byene ble det laget metallkunst, trearbeider samt tekstil og teppekunst; ofte med geometriske stjernemønstre. Siden 1700-tallet har det foregått en betydelig keramikkproduksjon, først og fremst i Fès, med glaserte gjenstander i sterke farger. Illuminerte håndskrifter med maghribinsk skrift er bevart fra omkring 1000-tallet. Lærarbeidene har ofte pressede og fargede ornament-dekorasjoner. Byenes kunsthåndverk har et forfinet preg, mens landsbygdas produkter er mer rustikke med uglasert, dekorert keramikk samt kraftige geometrisk mønstrede tepper og tekstiler.

Tre av Marokkos viktigste museer med kunstgjenstander er Ouaiamuseet i Rabat, Dar Bathamuseet i Fès og Dar Jamaimuseet i Meknès. Det viktigste arkeologiske museet, som blant annet rommer de fleste funn fra Volubilis, ligger i Rabat. Moderne marokkansk kunst er utstilt i Musée d'Art Contemporain i Tanger (åpnet 1990) og i et senter for samtidskunst i Casablanca (åpnet 1996).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg