Høye Atlas

Høye Atlas er en fjellkjede i Marokko, hovedkjeden i Atlasfjellene.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Marokko omfatter mange ulike naturmiljøer. Landet danner en geologisk overgangssone mellom Afrikas sletteland og det alpine fjellsystemet. 12,8 prosent av landets areal er dekket av skog (2019).

Det dominerende topografiske trekk i Marokko er de alpine Atlasfjellene, Marokkos «ryggrad», som strekker seg gjennom landet i retning sørvest–nordøst. De sentrale deler av massivene består av krystallinske grunnfjellsbergarter, mens de yngre foldingsbergartene mest er fra jura og kritt, til dels med basaltdekker mellom lagene. I senkningene ligger tertiære og kvartære avleiringer, blant annet fosfatleire.

Fjellkjeden Midtre Atlas (Moyen Atlas), flankert av elven Oum er-Rebia som renner mot Atlanterhavet, og av Moulouya som renner mot Middelhavet, hever seg til over 3000 meter over havet. I sørvest løper den sammen med Høye Atlas (Haut Atlas), som i Jabal Toubkal når 4167 meter over havet, Marokkos høyeste fjelltopp. Dette er også Nord-Afrikas høyeste fjelltopp. Sør for Høye Atlas, avbrutt av en senkningssone, ligger fjellkjeden Antiatlas. Denne fjellkjeden, som er den vestlige delen av Atlasfjellene, er et 1200–1500 meter høyt platå. Sørskråningene er golde og strekker seg ut mot elven Oued Drâa, som renner ut i Atlanterhavet. Den er 1100 kilometer lang og er Marokkos lengste elv.

I nord løper den cirka 2000 meter høye fjellkjeden Rif i en bue av høye fjellrygger og brede daler parallelt med den bratte kysten, fra Tanger i vest nesten til Melilla i øst. Fjellkjedens høyeste topp er Jebel Tidiquin, som er 2448 meter over havet. Fjellene senker seg i sør mot den trekantede Sebousletta som danner et alluvialt lavland.

Det vestlige Marokko, som strekker seg fra Mellom- og Høye Atlas til Atlanterhavet, består til størstedelen av et 400–700 meter høyt platå (Marokkanske Meseta) gjennomskåret av elvedaler. Langs Atlanterhavet ligger en smal kystslette, som er bredest sør for Casablanca.

Jordskjelv

Atlasfjellene er hyppig rammet av jordskjelv. 9. september 2023 var det et skjelv med styrke 6,8 M w og med episenter 71 kilometer sørvest for Marrakech. Dette er det kraftigste jordskjelvet i Marokko på over 100 år. Det rammet seks provinser, og flere enn 2800 mennesker mistet livet.

I februar 2004 var det et jordskjelv med styrke 6,3 Mw hvor 628 mennesker døde i provinsen Al Hoceima, nordvest for hovedstaden Rabat.

Et kraftig skjelv i 1960 tok flere enn 12 000 menneskeliv og førte til store ødeleggelser i den sørlige byen Agadir.

Tissint-meteorittene

I juli 2011 ble Tissint rammet av et meteoritt-regn med steiner på opptil en kilo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg