Casablanca

Casablanca, Marokkos største by, med den store Hassan 2s moské i forgrunnen. Moskeen er på 20 000 m2 og er tre ganger så stor som St. Paul’s Cathedral i London. Den har plass til omkring 20 000 mennesker innvendig, 80 000 utvendig.

Av /NTB Scanpix ※.

Hassan 2s moské i Casablanca er blant verden største moskeer. Moskeen ble ferdigstilt i 1992, og er tegnet av den franske arkitekten Michel Pinseau.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Casablanca, by i Marokko, landets største og en av Afrikas største byer, beliggende ved Atlanterhavet. Storbyområdet har 3 515 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), og er delt inn i fem prefekturer: Casablanca-Anfa, Aïn Chok-Hay Hassani, Ben Msik-Sidi Othmane, Hay Mohamed-Aïn Sebâa og Mohamedia-Znata.

Faktaboks

uttale:
casablˈanca
også kjent som:
arab. ad-Dar al-Bayda
eller Dar el-Beïda, 'det hvite hus'

Næringsliv

Casablanca er landets viktigste handels-, industri- og havneby. Den store havnen tar hånd om nesten 3/4 av Marokkos utenrikshandel. 2/3 av eksporten består av fosfat, resten vesentlig jernmalm og jordbruksprodukter. Fisket er betydelig. Industrien står for halvparten av landets totale industriproduksjon. De viktigste bransjene er tekstil-, konserves-, kjemisk, tobakks- og sementindustrien samt petroleumsraffinering og skipsbygging. Casablanca er sentrum for landets jernbanesystem, med forbindelse til alle de andre større byene i Marokko. Internasjonale lufthavner sørvest for byen (Casablanca-Anfa) og i øst (Casablanca-Nouaceur). Universitet (1975). Store moskeer, blant annet Hassan 2s moské, som er en av verdens største.

Bybeskrivelse

Casablanca har vokst med voldsom fart (1920: 20 000 innb., 1936: 257 000 innb., 1947: 551 000 innb.). Byen har store områder med europeisk bebyggelse side om side med de arabiske bydelene. Det moderne forretningssentrumet ligger omkring Muhammad 5-plassen og Forente nasjoner-plassen. Fra denne stråler flere avenyer ut, som igjen krysses av flere ringveier. Den opprinnelige arabiske by (medina) er fortsatt delvis omgitt av murer, og består av trange gater med hvitkalkede mur- eller steinhus. Moderne boligområder strekker seg langs kysten. Store slumområder (bidonvilles) har vokst opp i utkanten av byen.

Historie

Casablanca ble anlagt i 1515 av portugiserne (port. Casa Branca) på stedet etter et tidligere ødelagt piratreir, Anfa. Byen ble nesten ødelagt ved jordskjelv i 1755, senere gjenreist av en marokkansk sultan. Casablanca ble okkupert av franskmennene i 1907 og administrert under Det franske protektorat 1912–56. Casablanca-konferansen, mellom Churchill og Roosevelt og deres militære rådgivere, ble avholdt her 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg