Polens internasjonale forbindelser

Polen er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon (WTO). Landet er også medlem av OSSE – Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, Europarådet (fra 1991) og OECD – Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (fra 1996). Polen var medlem av de tidligere samarbeidsorganisasjonene Warszawapakten og Comecon. Landet inngikk i 1994 Partnerskap for fred-avtale med NATO og ble fullt medlem i 1999. Polen ble medlem av EU 1. mai 2004 i første pulje av nye medlemmer fra de tidligere kommunistland. EU-landenes grensekontrollbyrå (FRONTEX) har hovedkontor i Warszawa. OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) har kontor i Warszawa.

2. juni 2017 ble Polen valgt til medlem av FNs sikkerhetsråd for perioden 2018–2019. Det er sjette gang Polen er medlem av FNs sikkerhetsråd.

Polen har (januar 2016) 77 ambassader, 31 generalkonsulater, seks faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner og ett representasjonskontor (til PLO).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.