HÅG

HÅG er Norges ledende produsent av kontorstoler. Siden 1970-tallet har de satset på ergonomi og nyskapende design. Bedriften har fokus på miljø og søker å minimere utslipp i alle produksjons- og transportledd. I dag er HÅG et varemerke innen konsernet Scandinavian Business Seating (SBS).

HÅG ble etablert i Oslo i 1943 av Håkon Granlund i Oslo og produserte møbler av stålrør. På 1950- og 1960-tallet lagde de rimelige kjøkken- og kontorstoler i solide materialer. Rundt 1957 flyttet HÅG til Røros, der bedriften firedoblet produksjonen i løpet av fire år. Begynnelsen av 1970-tallet var økonomisk vanskelig for HÅG. Etterspørselen av stålrørsmøbler minsket og bedriften ble nødt å omstille produksjonen.

I 1975 ble Torgeir Mjør Grimsrud administrerende direktør og han moderniserte HÅG. Omtrent samtidig begynte Peter Opsvik som frilans designer for bedriften. Kontorstolen 2010 fra 1974 var startskuddet for et samarbeid mellom Opsvik og HÅG som har vart i mer enn 40 år.

I 1977 inviterte HÅG den danske legen A.C. Mandal som foredragsholder. Året før hadde han skrevet en artikkel om stoldesign og kroniske ryggsmerter. Dette førte til et samarbeid mellom HÅG og Mandal om den ergonomiske stolen 2000/Docs med "flytende" vippesete. HÅG har siden markert seg som ergonomisk kontorstolprodusent.

Siden 1979 har HÅG produsert en rekke ergonomiske stoler etter sittekonseptet Balans, utviklet av Hans Christian Mengshoel, som for eksempel Svein Gusruds Balans Activ.

I 1983 etablerte firmaet Studio HÅG. Det skjedde i samarbeid med Svein Gusrud og Peter Opsvik, samt Svein Asbjørnsen og Jan Lade fra Møre Designteam. Samarbeidet resulterte i en rekke nyskapende modeller som Opsviks balans Supporter (1983) og Møre Designteams Split Returner.

I 1986 ble HÅG kåret til årets designbedrift av Norsk Designråd.

Peter Opsviks kontorstol Capisco (1984) var på mange måter startskuddet for HÅG som internasjonalt orientert designbedrift. Capisco var nyskapende på grunn av sin skulpturale utforming, men viktigere er det at den inviterer til en rekke dynamiske sittestillinger. Stolen er blitt en moderne møbelklassiker som er videreutviklet ved flere anledninger, som i 2010 med Capisco Puls.

En i norsk sammenheng enestående satsing var Opsviks kontorstol H05. Utviklingen av stolen pågikk i fem år, men ideene bak hadde Opsvik arbeidet med i ti år. Utvikling og lansering av stolen kostet HÅG sammenlagt 75 millioner kroner (2000).

På midten av 2000-tallet gikk HÅG i en ny retning. Da inviterte de ti designere til et kreativt verksted for å starte utvikling av stolen Futu. Dette førte til en kartlegging som konkluderte i retning av et mer redusert formspråk. Kode Design ble invitert til å videreutvikle stolen sammen med HÅGs produktutviklere. Arbeidet pågikk i mer enn tre år. I 2009 ble Futu tildelt Norsk Designråds miljøpris.

Det kollaborative arbeidet er blitt videreført i utviklingen av flere kontorstoler, deriblant SoFi (2012), som ble utviklet i samarbeid med Powerdesign og Frost Produkt.

Foruten design, ergonomi og kvalitet, er miljø en hjørnestein i HÅGs produksjon. Bedriften har et produksjonsapparat med mest mulig fornybare ressurser som genererer lavest mulige karbonutslipp.

  • Gusrud, Svein. Design mellom stoler… - en fagbok om møbeldesign. Gaidaros Forlag. Oslo, 2008.
  • Opsvik, Peter. Rethinking sitting. Gaidaros Forlag. Oslo, 2008.
  • Håg bruker 75 millioner kroner på nye kontorstoler. Aftenposten, 17.1.2000.
  • Årets designbedrift. Håg tok prisen. Aftenposten, 2.6.1986.
  • Aftenposten, 19.2.1975.
  • Norway Exports, 1/1961.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.