Reklame for HÅGs stol Suverén fra rundt 1960.
Reklame for HÅGs stol Suverén fra rundt 1960.

HÅG er en norsk produsent av kontorstoler. Siden 1970-tallet har de satset på ergonomi og nyskapende design. HÅG er et varemerke innen konsernet Flokk.

Etablering

HÅG ble etablert i Oslo i 1943 av Håkon Granlund og produserte møbler av stålrør. På 1950- og 1960-tallet lagde de rimelige kjøkken- og kontorstoler i solide materialer. Rundt 1957 flyttet HÅG til Røros, der bedriften firedoblet produksjonen i løpet av fire år. Begynnelsen av 1970-tallet var økonomisk vanskelig for HÅG. Etterspørselen av stålrørsmøbler minsket, og bedriften ble nødt å omstille produksjonen.

Ergonomiske stoler

I 1975 ble Torgeir Mjør Grimsrud administrerende direktør, og han moderniserte HÅG. Omtrent samtidig begynte Peter Opsvik som frilansdesigner for bedriften. Kontorstolen 2010 fra 1974 var startskuddet for et samarbeid mellom Opsvik og HÅG som har vart i mer enn 40 år.

I 1977 inviterte HÅG den danske legen A.C. Mandal som foredragsholder. Året før hadde han skrevet en artikkel om stoldesign og kroniske ryggsmerter. Dette førte til et samarbeid mellom HÅG og Mandal om den ergonomiske stolen 2000/Docs med «flytende» vippesete. HÅG har siden markert seg som ergonomisk kontorstolprodusent.

Balans og Split

Svein Gusrud (design). Hans Chr. Mengshoel (Balans sittekonsept). Arbeidsstol. Balans Activ - Senior. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1982.
Svein Gusrud (design). Hans Chr. Mengshoel (Balans sittekonsept). Arbeidsstol. Balans Activ - Senior. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1982.
Av .

Siden 1979 har HÅG produsert en rekke ergonomiske stoler etter sittekonseptet Balans, utviklet av Hans Christian Mengshoel, blant annet Svein Gusruds «Balans Activ».

I 1983 etablerte firmaet Studio HÅG. Det skjedde i samarbeid med Svein Gusrud og Peter Opsvik, samt Svein Asbjørnsen og Jan Lade fra Møre Designteam. Samarbeidet resulterte i en rekke nyskapende modeller, som Opsviks «Balans Supporter» (1983) og Møre Designteams «Split Returner».

I 1986 ble HÅG kåret til årets designbedrift av Norsk Designråd.

Capisco og H05

Peter Opsvik. Kontorstol. Modell Capisco - 8106. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1984.
Peter Opsvik. Kontorstol. Modell Capisco - 8106. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1984.
Av .

Peter Opsviks kontorstol «Capisco» (1984) var på mange måter startskuddet for HÅG som internasjonalt orientert designbedrift. «Capisco» var nyskapende på grunn av sin skulpturale utforming, men viktigere er det at den inviterer til en rekke dynamiske sittestillinger. Stolen er blitt en moderne møbelklassiker som er videreutviklet ved flere anledninger, som modellen «Capisco Puls» fra 2010.

En i norsk sammenheng enestående satsing var Opsviks kontorstol «H05». Utviklingen av denne stolen pågikk i fem år, men ideene bak hadde Opsvik arbeidet med i ti år. Utvikling og lansering av stolen kostet HÅG sammenlagt 75 millioner kroner (2000).

Futu og SoFi

Frost Produkt og Powerdesign. Kontorstol. Modell: SoFi - 7260-SPS006. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2012.
Frost Produkt og Powerdesign. Kontorstol. Modell: SoFi - 7260-SPS006. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2012.
Av .

På midten av 2000-tallet gikk HÅG i en ny retning. Da inviterte de ti designere til et kreativt verksted for å starte utviklingen av stolen «Futu». Dette førte til en kartlegging som konkluderte i retning av et mer redusert formspråk. Kode Design ble invitert til å videreutvikle stolen sammen med HÅGs produktutviklere. Arbeidet pågikk i mer enn tre år. I 2009 ble «Futu» tildelt Norsk Designråds miljøpris.

Det kollaborative arbeidet er blitt videreført i utviklingen av flere kontorstoler, deriblant «SoFi» (2012), som ble utviklet i samarbeid med Powerdesign og Frost Produkt.

Miljø

Foruten design, ergonomi og kvalitet, er miljø prioritert i HÅGs produksjon. Bedriften har fokus på miljø og søker å minimere utslipp i alle produksjons- og transportledd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gusrud, Svein (2008). Design mellom stoler… – en fagbok om møbeldesign, Gaidaros Forlag
  • Opsvik, Peter (2008). Rethinking sitting, Gaidaros Forlag
  • Håg bruker 75 millioner kroner på nye kontorstoler, Aftenposten, 17.1.2000
  • Årets designbedrift. Håg tok prisen, Aftenposten, 2.6.1986
  • Aftenposten, 19.2.1975
  • Norway Exports, 1/1961

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg