Rawalpindi

Artikkelstart

Rawalpindi er en by i Punjab-provinsen i Pakistan. Byen ligger elleve kilometer sør for Islamabad og har 2 298 235 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
rawalpˈindi

Rawalpindi er et viktig samferdselsknutepunkt og industri- og handelssentrum. Her ligger også hovedkvarter for hæren. Byen har stor og mangesidig industri som blant annet består av petroleumsraffineri, mekanisk industri, tekstilindustri og næringsmiddelproduksjon. Det er mange basarer i byen.

Samferdsel

Rawalpindi er et sentrum for samferdsel i Nord-Pakistan med Islamabad internasjonale flyplass, motorveiene øst-vest (M1 – Rawalpindi/Islamabad – Peshawar) og nord-sør (M2 – Rawalpindi/Islamabad – Lahore) og jernbane til Peshawar i vest og blant annnet Lahore og Karachi i sør.

Historikk

Byen ble grunnlagt i 1765. Mellom 1959 og 1966 var Rawalpindi midlertidig hovedstad i Pakistan under oppbyggingen av den nærliggende, nye hovedstaden Islamabad. Rawalpindi og Islamabad er landets fjerde og tredje største byer og har vokst sammen til et storbyområde med 3 113 031 innbyggere (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg