Faktaboks

Perikles
Uttale
pˈerikles
Født
493 fvt.
Død
429 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Perikles

Perikles. Portrettbyste i Vatikanmuseet, Roma.

Perikles
Av .
Parthenon-tempelet

Perikles tok initiativet til byggingen av Parthenon-tempelet på Akropolis.

Parthenon-tempelet
Av .

Perikles var en athensk statsmann av den velstående alkmaionide-slekten.

Perikles-tiden var Athens kulturelle høydepunkt, preget av navn som Sofokles, Herodot, Sokrates og Feidias. Perikles selv omgav seg gjerne med diktere og filosofer (blant annet Anaxagoras) og levde sammen med den kultiverte Aspasia fra Milet. Han hadde både kulturelle og politiske ambisjoner på Athens vegne, og antagelig anså han en konfrontasjon med Sparta for å ligge i forlengelsen av sin politikk.

Perikles utformet Athens strategi for den peloponnesiske krig, men ble revet bort av pesten i 429 fvt.

Innenrikspolitikk

I 462 fvt. bidro han til å frata det aristokratiske Areopagosrådet makt, og i 457 ble adgangen til å bekle de høyeste embeter utvidet. Videre ble den athenske borgerretten gjort mer eksklusiv i 451, og dermed fordelaktig. På denne tiden fikk også rådsmedlemmer og jurymedlemmer godtgjørelse for sine verv, noe som sikret bred deltagelse.

Ved en rekke slike populære tiltak utmanøvrerte Perikles sine politiske motstandere, spesielt Kimon, og han var fra 440-årene inntil sin død athenerfolkets faktiske leder. Hans formelle maktgrunnlag var strateg-embetet, som han ble valgt til hvert år fra 444. Sin reelle makt fikk han gjennom den athenske folkeforsamlingen, som han behersket med sine talegaver.

Utenrikspolitikk

Utenrikspolitisk var Perikles talsmann for avspenning med Persia og oppbygging av en sterk athensk sjømakt gjennom det deliske (attiske) sjøforbund. Flåten gav arbeid til mange athenere som dermed ble Perikles' og demokratiets støtter. I tillegg sikret den korninnførselen og Athens posisjon som marked for hele Hellas.

Gjennom sjøforbundets tributter og på andre måter som handel og sølvgruver, ble Athen en rik by. Perikles brukte mye av rikdommen til byggearbeider, blant annet Akropolis og Elevsis, noe som sikret beskjeftigelse for folket og gjorde byen til en attraksjon. Parthenon-tempelet ble påbegynt i 447.

Plutarks biografi om Perikles er oversatt av Henning Mørland i Plutarchos, Livsskildringer (bind 1., 1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg