Apollontempelet i Didyma
Av .
Den hellige vei
Den hellige vei med ruiner av en jonisk stoa.
Av .
Teaterruiner i gamlebyen i Milet

Milet var en gresk oldtidsbyLilleasias vestkyst, på en halvøy sør for den nåværende tyrkiske byen Söke. Byen ble antagelig grunnlagt i begynnelsen av mykensk tid, omkring 1500 fvt., og ble raskt den ledende joniske byen.

Faktaboks

Uttale
milˈet
Etymologi
gresk Miletos

I arkaisk tid (700–500-tallet fvt.) var Milet det største og fornemste kultursentrum i den greske verden; filosofene Thales, Anaximander og Anaximenes levde og virket der. Byen ble berømt for sin ullindustri, og sin betydelig sjøfart. Milet anla også flere kolonier ved Svartehavets kyster. Byen kom under persisk overhøyhet i 547, og ledet det joniske opprør (500–494) som ble knust. I 133 fvt. kom Milet under Roma.

Forbindelsen med havet ble stadig vanskeligere på grunn av slam-avleiringer fra elven Maiandros, og opphørte til slutt helt. I bysantinsk tid gikk byen til grunne. Det finnes ruiner av monumentale bygninger. Mest berømt er det veldige Apollontempelet et stykke utenfor byen, se Didyma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg