Plutark

Faktaboks

Uttale
plutˈark
Plutark
gr. Plutarkhos
Født
45 evt.
Død
125
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
fødselsår og dødsår er omtrentlige

Plutark, gresk historieskriver og filosofisk skribent. Han var fra Khaironeia i Boiotia, hvor han levde en stor del av sitt liv, avbrutt av reiser bl.a. til Roma. På sine eldre dager var han prest i Delfi. Kanskje mer enn halvparten av Plutarks omfangsrike forfatterskap er bevart. Han er best kjent som biograf. Av de femti bevarte biografier hører 46 til hans hovedverk Bioi paralleloi (Parallellbiografiene). Her er to og to biografier stilt sammen med en avsluttende sammenligning, én greker og én romer i hvert par. Plutark legger vekten på karakterskildringen og samspillet mellom personligheten og det ytre livsløp.

De øvrige skrifter, ca. 80, ble i middelalderen betegnet som Moralske skrifter (lat. Moralia) siden de filosofiske livsspørsmål er dominerende, men Plutark tar også opp religiøse, naturvitenskapelige og filosofihistoriske emner i vekslende fremstillingsform. Plutark er først og fremst platonist, men ingen dogmatisk sådan. Han er polemisk mot epikureismen og deler av stoisismen.

Plutark er blant de mest leste og høyest verdsatte antikke forfattere. Hans biografier har vært viktige bl.a. for Montaigne, Shakespeare, Rousseau og Holberg. Hans svakheter som historiker er etter hvert blitt synlige, men som den humane og kunnskapsrike forfatter Plutark er, kan han regnes som det beste uttrykk for sin tids kultur.

Biografiene er oversatt til norsk av V. Ullman (21 biografier, 1876–77, 1890) og av H. Mørland (26 biografier, 1967–68); en fullstendig engelsk oversettelse med tekst av B. Perrin (11 bd. 1914–26, Loeb). Moralia er oversatt til engelsk av F. C. Babbitt m.fl. (16 bd., 1927–76).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg