Faktaboks

Eleusis

Elevsis

Uttale
elˈevsis
Eleusis
Oversikt over ruinene av oldtidens Eleusis.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Eleusis er en by i Hellas, rundt 20 kilometer vest for Athen, på en fruktbar slette ved Salamisbukta. Byen har ca. 30 000 innbyggere og en av Hellas' travleste havner.

Byen var i antikken sete for de eleusinske mysteriene, og er kjent for sine mange arkeologiske funn.

Historikk og utgravninger

Fra 1882 har det greske arkeologiske selskap foretatt utgravninger. De eldste arkeologiske funnene dateres til 2000-tallet fvt. På 1000-tallet fvt. tilhørte byen det kretisk-mykenske kulturområdet og bevarte sin selvstendighet inntil Athen la den under seg på 600-tallet fvt.

Elevsis er særlig kjent for sin rolle i oldtidens religiøse liv, idet de elevsinske mysterier ble feiret her. Det eldste hus for innvielsen i mysteriene stammer fra den mykenske perioden, og er knyttet til kongeborgen. Etter at mysteriene var blitt et fast ledd i Athens religiøse liv, ble helligdommen utbygd, blant annet av Peisistratos og Perikles, og hallen omfattet til sist en sal på 54 × 52 meter, som rommet omkring 3000 mennesker. En stor søylegang smykket fasaden.

Senere ble en praktportal bygd foran inngangen til det hellige området. Her fantes templer for Demeter, Kore, Pluton (Hades), Poseidon og Artemis. Rundt området ble bygd en forsvarsmur. Elevsis ble rasert av goterkongen Alarik i 395.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg