Faktaboks

Per Hjort Albertsen
Født
27. juli 1919, Trondheim
Død
12. august 2015, Trondheim

Per Hjort Albertsen var en norsk komponist.

Albertsen avla arkitekteksamen ved Norges tekniske høgskole (NTH) i 1943 og organisteksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1946. Blant hans lærere kan nevnes Ludvig Nielsen, Arild Sandvold og Per Steenberg i Norge, Svend Erik Tarp i København, Ralph Downes i London og Hanns Jelinek i Wien. I årene mellom 1947 og 1968 var han organist ved Vår Frue kirke i Trondheim. Fra 1968 til 1972 var han universitetslektor i musikk ved Musikkvitenskapelig Institutt, Universitetet i Trondheim og rektor for det nyopprettede Trøndelag Musikkonservatorium fra 1972 til 1983.

Ved siden av sin organistkarriere var Albertsen i en årrekke en aktiv kordirigent med betydelige oppførelser. Som musikkpedagog skrev han både musikk til bruk i skolene og er forfatter av musikkteoretiske bøker.

Komposisjoner

I tidlige komposisjoner, som korverkene Bendik og Årolilja (1943) og Villemann og Magnill (1951) og klaververket Slåttesonaten (1946), merkes påvirkning fra norsk folkemusikk, men senere komposisjoner har gjerne et mer neoklassisistisk preg. Verklisten omfatter orkestermusikk, kammermusikk, sanger og verk for amatører, som skoleoperaen Russicola (1957). En spesiell plass har en lang rekke velskrevne verker for kor, som har oppnådd stor utbredelse.

Priser

På sin 70-årsdag ble Albertsen tildelt Trondheim bys kulturpris og Kongens fortjenstmedalje i gull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg