Konvoi PQ 17
Skip i konvoi PQ 17 før utseilingen fra Hvalfjord. Mesteparten av konvoien ble senket av tyske ubåter og flyvåpen 4. juli 1942.
Av .
Tirpitz
Det tyske slagskipet Tirpitz ble brukt i Operasjon Rösselsprung. Bildet viser Tirpitz i Ofotfjorden ved Narvik i 1943 eller 1944.
Av .

Operasjon Rösselsprung er kodenavnet på et tysk angrep på Murmanskkonvoi PQ 17 i juli 1942 under andre verdenskrig.

I lengre tid hadde tysk etterretning fulgt samlingen av handelsskipene på Island, og var klar over at de var lastet med viktig krigsmateriell til den sovjetiske arméen. Meningen var å sette inn et stort angrep på konvoien når den var nærmest Norge, nærmere bestemt fra Bjørnøya og videre østover i Barentshavet. Her skulle tyskerne bruke slagskipet Tirpitz og andre store overflatefartøyer sammen med ubåter og en stor flystyrke.

Allerede i mai begynte tyske fly å komme til flyplassene i Troms og Finnmark, og i juni var i alt 264 fly samlet der, av disse 140 bombefly. Det ble gitt ordre om at 11 ubåter skulle seile til havområdet sørøst for Jan Mayen. Når det gjaldt overflatefartøyer skulle flåtestyrken som lå i Ofotfjorden gå til Altafjorden så snart man visste at PQ 17 var på vei østover. Skipene som lå i Trondheimsfjorden, blant dem Tirpitz, skulle gå til Vestfjorden, hvoretter begge styrkene skulle møtes nord for Nordkapp for samlet å angripe konvoien.

Nå gikk det ikke helt etter planen: fire av de seks jagerne som gikk fra Trondheimsfjorden berørte grunnen i Lofoten og ble skadd slik at de ikke kunne delta i operasjon Rösselsprung. Det samme gjaldt et av de to krigskipene fra Ofotfjorden, den tunge krysseren Lützow, som gikk på grunn i Tjeldsund og måtte tas ut av operasjonen. Det var likevel en sterk tysk flåtestyrke som ventet på å gå ut fra Altafjorden.

Konvoi PQ 17 ble spredt 4.juli, den amerikansk/britiske eskorten trakk seg unna og tyske ubåter og bombefly møtte ingen motstand da de torpederte eller bombet handelsfartøyene på vei mot Murmansk/Arkhangelsk. Det betød at den tyske flåtestyrken ikke ble sendt ut: konvoien ble ødelagt uten bruk av de store skipene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg