Ole Henrik Magga, samisk-norsk politiker og språkforsker, dr.philos.

Magga vokste opp i Guovdageaidnu (Kautokeino) kommune, delvis på et småbruk i Ávževuopmi og delvis i reindrifta. Han gikk på ungdomsskolen i Kárášjohka (Karasjok) men gikk på gymnas i Asker og tok sin videre utdanning i Oslo

Magga tok sin utdanning i språkforskning ved Universitetet i Oslo, med fokus på samisk språk. Han ble i 1986 den første same som tok doktorgrad i forskning på sitt eget morsmål. Han har siden arbeidet som professor i finsk-ugriske språk ved Universitetet i Oslo 1987–90, høyskoledosent, museumslektor ved Tromsø Museum, professor i samisk språk ved Universitetet i Tromsø og fra 1997 professor ved Samisk Høgskole i Guovdageaidnu. 

Det var i Oslo at Magga begynte sitt politiske virke. Han  ble leder for Oslo Sámiid Searvi (Oslo sameforening), et lokallag av Norske Samers Riksforbund (NSR) og var senere formann i NSR (1980-85). Han ledet dermed Norges største samepolitiske organisasjon gjennom sluttfasen av Alta-kampen.

Ole Henrik Magga ble valgt inn på Sametinget i 1989 og tjenestegjorde som organets første president gjennom to sametingsperioder, 1989-1997. Magga var sametingsrepresentant fram til 2005.

Maggas virke i internasjonal politikk begynte tidlig og har vedvart siden. I 1975 deltok han på stiftelsesmøtet til Verdensrådet for urbefolkninger (World Council of Indigenous Peoples, WCIP) i Kanada; i perioden 1992-1995 deltok han i FNs/UNESCOs Verdenskommisjon for kultur og utvikling; og fra 2002 til 2004 var han den første formann i FNs Permamente forum for urfolkssaker (UN Permanent Forum on Indigenous Issues, UNPFII).

Ole Henrik Magga har mottatt flere priser og æresbemerkelser for sitt akademiske og politiske virke, deriblant: Oslo universitets menneskerettighetspris (2006), St. Olavs orden (2006), og et æresdoktorat ved Universitetet i Tromsø (2008).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.