Ole Henrik Magga

Faktaboks

Ole Henrik Magga
Født
12. august 1947, Guovdageaidnu (Kautokeino)
Ole Henrik Magga.
.

Artikkelstart

Ole Henrik Magga, samisk-norsk politiker og språkforsker, dr.philos.

Bakgrunn

Magga vokste opp i Guovdageaidnu (Kautokeino) kommune, delvis på et småbruk i Ávževuopmi og delvis i reindrifta. Han gikk på ungdomsskolen i Kárášjohka (Karasjok) men gikk på gymnas i Asker og tok sin videre utdanning i Oslo.

Forskning og utdanning

Magga tok sin utdanning i språkforskning ved Universitetet i Oslo, med fokus på samisk språk. Han ble i 1986 den første same som tok doktorgrad i forskning på sitt eget morsmål. Han har siden arbeidet som professor i finsk-ugriske språk ved Universitetet i Oslo i 1987–1990, høyskoledosent, museumslektor ved Tromsø Museum, professor i samisk språk ved Universitetet i Tromsø og fra 1997 professor ved Samisk Høgskole i Guovdageaidnu.

Norsk samepolitikk

Det var i Oslo at Magga begynte sitt politiske virke. Han ble leder for Oslo Sámiid Searvi (Oslo sameforening), et lokallag av Norske Samers Riksforbund (NSR) og var senere formann i NSR (1980-1985). Han ledet dermed Norges største samepolitiske organisasjon gjennom sluttfasen av Alta-kampen.

Ole Henrik Magga ble valgt inn på Sametinget i 1989 og tjenestegjorde som organets første president gjennom to sametingsperioder, 1989-1997. Magga var sametingsrepresentant fram til 2005.

Internasjonal politikk

Maggas virke i internasjonal politikk begynte tidlig og har vedvart siden. I 1975 deltok han på stiftelsesmøtet til Verdensrådet for urbefolkninger (World Council of Indigenous Peoples, WCIP) i Kanada; i perioden 1992-1995 deltok han i FNs/UNESCOs Verdenskommisjon for kultur og utvikling; og fra 2002 til 2004 var han den første formann i FNs Permamente forum for urfolkssaker (UN Permanent Forum on Indigenous Issues, UNPFII).

Ole Henrik Magga har mottatt flere priser og æresbemerkelser for sitt akademiske og politiske virke, deriblant: Oslo universitets menneskerettighetspris (2006), St. Olavs orden (2006) og et æresdoktorat ved Universitetet i Tromsø (2008).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg