Ole Henrik Magga, samisk-norsk politiker og språkforsker, dr.philos.

Magga vokste opp i Guovdageaidnu (Kautokeino) kommune, delvis på et småbruk i Ávževuopmi og delvis i reindrifta. Han gikk på ungdomsskolen i Kárášjohka (Karasjok) men gikk på gymnas i Asker og tok sin videre utdanning i Oslo.

Magga tok sin utdanning i språkforskning ved Universitetet i Oslo, med fokus på samisk språk. Han ble i 1986 den første same som tok doktorgrad i forskning på sitt eget morsmål. Han har siden arbeidet som professor i finsk-ugriske språk ved Universitetet i Oslo i 1987–1990, høyskoledosent, museumslektor ved Tromsø Museum, professor i samisk språk ved Universitetet i Tromsø og fra 1997 professor ved Samisk Høgskole i Guovdageaidnu.

Det var i Oslo at Magga begynte sitt politiske virke. Han ble leder for Oslo Sámiid Searvi (Oslo sameforening), et lokallag av Norske Samers Riksforbund (NSR) og var senere formann i NSR (1980-1985). Han ledet dermed Norges største samepolitiske organisasjon gjennom sluttfasen av Alta-kampen.

Ole Henrik Magga ble valgt inn på Sametinget i 1989 og tjenestegjorde som organets første president gjennom to sametingsperioder, 1989-1997. Magga var sametingsrepresentant fram til 2005.

Maggas virke i internasjonal politikk begynte tidlig og har vedvart siden. I 1975 deltok han på stiftelsesmøtet til Verdensrådet for urbefolkninger (World Council of Indigenous Peoples, WCIP) i Kanada; i perioden 1992-1995 deltok han i FNs/UNESCOs Verdenskommisjon for kultur og utvikling; og fra 2002 til 2004 var han den første formann i FNs Permamente forum for urfolkssaker (UN Permanent Forum on Indigenous Issues, UNPFII).

Ole Henrik Magga har mottatt flere priser og æresbemerkelser for sitt akademiske og politiske virke, deriblant: Oslo universitets menneskerettighetspris (2006), St. Olavs orden (2006) og et æresdoktorat ved Universitetet i Tromsø (2008).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.