Isaak Babel var en russisk journalist og forfatter av jødisk familie. Han er kjent for sitt billedrike, uttrykksfulle språk og ironiske skarphet. Babel ble offer for Stalins utrenskninger.

Babel tilbrakte det meste av sin barndom og ungdom i Odessa. Han tjenestegjorde som soldat og oversetter i første verdenskrig og som journalist i den russiske borgerkrigen.

Hans hovedverk er novellesamlingen Rytterarméen (Konarmija, 1926), inspirert av opplevelser i general Budjonnyjs rytterarmé under borgerkrigen og under krigen mot Polen i 1920, og Fortellinger fra Odessa (Odesskie rasskazy, 1923–1925), som henter stoff fra forfatterens barndom og ungdom. Disse to samlingene ble raskt oversatt til over 20 språk og gjorde forfatteren berømt.

Babel er en meget bevisst ordkunstner som kombinerer høylitterære uttrykksformer med slang fra fødebyen Odessa og jiddiske elementer han plukket opp fra sine omgivelser. Skuespill fra jødiske miljøer er Solnedgang (Zakat, 1928) og Marija (1934), først oppført i 1988.

I 1930-årene ble Babel stemplet som formalist og tvunget til taushet; han ble arrestert i 1936, dømt til døden og skutt 17. mars 1941. I 1954 ble han rehabilitert og i 1957 kom et sensurert utvalg fortellinger med forord av Ilja Erenburg. Babel står i dag som en av 1900-tallets fremste prosaforfattere i russisk litteratur.

  • Rytterarméen, oversatt av Jan Brodal, Oslo: Cappelen, 1963.
  • Fortellinger fra Odessa, oversatt av Marit Bjerkeng, Oslo: Oktober, 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.