Stabekk

Artikkelstart

Stabekk er en tettbebyggelse i Bærum kommune i Viken fylke. Bebyggelsen er hovedsakelig villabebyggelse som er del av Oslo tettsted, med 6261 innbyggere (2005).

Faktaboks

Etymologi
‘bekken som renner langsomt’

Historie

Stabekk stasjon på Drammenbanen åpnet i 1884. I tilknytning til den gamle stasjonen ligger nå en moderne togstasjon (fra 2013–2015) designet av Norconsult Arkitektur. Stasjonen er nominert til Betongtavlen 2016 og Bærum kommunes arkitekturpris. Stasjonen betjente 205 000 passasjerer i 2012.

Stabekk har avdeling av Høgskolen i Oslo og Akershus med yrkesfaglærerutdanning. Stabekk videregående skole med linje i naturbruk som har avtale med Øverland gård. Skolen ble opprettet i 1923 som Stabæk kommunale høiere almenskole. Bygningen var opprinnelig i nordisk nybarokk med bratt saltak. Etter en brann i 1954 fikk bygningen en fjerde etasje og slakere tak.

Gården Stabech var klostergods under Hovedøya og etter reformasjonen var den krongods. Skallum gård var kirkegods fram til reformasjonen og deretter krongods; i dag Galleri Skallum. Hovedbygningen på Skallum er fra 1600-tallet, men er påbygd i 1880 og på 1960-tallet. De andre bygningene er fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Den 11. mai 1945 ble Quislings politiminister Jonas Lie og statspolitisjef Henrik Rogstad funnet døde på Skallum gård, mens justisminister Sverre Riisnæs overga seg.

Dessuten finnes Asker og Bærum katolske menighet, Mariakirken, på Stabekk. Bygningen er fra 1960 og tegnet av arkitekt Christian Norberg-Schultz. Mariakirken har også et aldershjem fra 1961 med 27 beboere.

Navn

Navnet kommer av norrønt Staðbekkr, av staðr i betydningen 'stans', og bekk, som kan bety bekken som renner langsomt.

Kart

Stabekk
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg