Virginia Beach

Artikkelstart

Virginia Beach er den mest folkerike byen i delstaten Virginia i USA med 450 138 innbyggere (U.S. Census, 2018) og er en del av Virginia Beach-Norfolk-Newport News (metropolitan area) som danner en større byregion med rundt 1,7 millioner innbyggere. Byen er en såkalt uavhengig by ved ikke å tilhøre et county (fylke).

Byen ligger i det sørøstlige hjørnet av Virginia, ved munningen av Chesapeake Bay i Atlanterhavet. Virginia Beach har noen av verdens lengste sandstrender og er først og fremst en ferieby med svært mange hoteller, moteller og restauranter langs sjøsiden. En strandpromenade åpnet i 1888 og er nå 4,8 kilometer lang med et stort antall tilliggende hoteller og restauranter. Virginia Beach er kjent for sjømat, blant annet østers, og er vennskapsby med Moss.

Den første kjente bruk av navnet Virginia Beach er fra 1882.

Befolkning

Hvite utgjør 67,7 prosent, afrikansk-amerikanere 19,6 prosent, asiater 6,1 prosent og nordamerikanske urfolk 0,4 prosent av innbyggerne (2010). Virginia Beach har hatt en jevn og i perioder sterk befolkningsvekst.

Økonomi og kultur

De viktigste næringsveiene i Virginia Beach er turisme og internasjonal handel. Jordbruk (korn, grønnsaker og melkeprodukter) er omfattende, hovedsakelig i den sørlige del av byen. Mange er sysselsatt ved militærbaser, flest ved Naval Air Station Oceana (NAS Oceana). Omkring 54 prosent av de mer enn 170 000 sysselsatte i Virginia Beach bor i byen.

Byen har to universiteter, 12 høyskoler og flere akademier blant annet for IT (informasjonsteknologi), jus og kunst.

Blant årlige begivenheter kan Neptune Festival og flyshow i NAS Oceana. Boardwalk Art Show, American Music Festival, som slutter med Rock'n Roll Half Marathon, i august. Hver september feirer arrangementer i sentrum og på strendene tilknytning til Norge. Virginia Beach Amphitheater med populære show og konserter åpnet i 1996, Virginia Beach Town Center for shopping og underholdning åpnet i 2003 og The Convention Center åpnet i 2005. The Sandler Center for scenekunst åpnet i i 2007.

Av et stort antall byparker kan nevnes Mount Trashmore Park med to innsjøer, Red Wing Park, Great Neck Park og naturparken Pleasure House Point. Naval Aviation Monument Park åpnet i 2006. Virginia Aquarium & Marine Science Center og Military Aviation Museum tiltrekker mange besøkende. Virginia Museum of Contemporary Art har varierende utstillinger.

Back Bay National Wildlife Refuge sør i Virginia Beach er en brakkvannslagune mellom atlanterhavskysten i vest og Back Bay i øst som ble opprettet i 1938.

Historie

Chesepian- eller Chesapeake-folket, et algonkin-folk, var opprinnelige beboere med to landsbyer, Apasus og Chesepioc, i det nåværende Virginia Beach-området. Adam Thoroughgood (1604–1641) var en av de første europeiske nybyggerne; huset hans er bevart. Flere nybyggere kom og et økende antall flere plantasjer preget etter hvert området. Cape Henry Lighthouse ble bygd 1791.

Etter åpningen av en jernbanelinje fra Norfolk til kysten i 1883 drev jernbanen The Virginia Beach Hotel nær den lille grenda Seatack. Ved Oceanfront står Norwegian Lady Statue til minne om livene som gikk tapt da den norske barken 'Dictator' gikk på grunn i 1891 og lokalsamfunnets innsats da 8 av de 17 ombord ble reddet. En tilsvarende statue står i Moss. Fullføringen av Virginia Beach Boulevard fra Norfolk til kysten i 1922 åpnet området for buss- og biltrafikk.

Etter andre verdenskrig ble Virginia Beach en viktig base i USAs kystforsvarssystem. Konserthuset Alan B. Shepard Civic Center («The Dome») åpnet i 1958. I 1963 ble Virginia Beach og Princess Anne County sammensluttet til City of Virginia Beach. En masseskyting 29. mai 2019 drepte 12 personer og såret fire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg