Nordenskiöld Land

Camp Bell, sørvest i parken, er et eksempel på en hytte reist i forbindelse med mineralvirksomhet og brukt i tillegg til overvintringsfangst.
Camp Bell i 1998

Artikkelstart

Nordenskiöld Land, område på Spitsbergen, mellom Isfjorden og Bellsund-Van Mijenfjorden. Størstedelen av Svalbards kullfelter ligger her.

Faktaboks

Etymologi

Nordenskiöld Land nasjonalpark omfatter den sørlige halvdelen av Nordenskiöld Land. Nasjonalparken dekker et område på 1362 km² hvorav 1207 km² land og 155 km² marint. Reindalen, som ligger mellom Sveagruva og Longyearbyen, er sentral i parken. Parken ble opprettet i 2003 for å «å bevare et storslått, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk dal- og kystlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer, kulturminner som referanseområde for naturforskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv» (Forskrift om fredning ... 2003).

Området har vært benyttet til både fangstvirksomhet og mineralprospektering og -utvinning og det finnes kulturminner etter begge virksomheter i parken. Vegetasjonen er frodig i svalbardsammenheng og området er viktig for vadefugl, ender og gjess, samt reinsdyr og rev. En del ferdsel med snøskuter foregår i og gjennom parken om vinteren og en snøskuter- og beltevognrute går mellom Longyearbyen og Sveagruva.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Forskrift om fredning av Nordenskiöld Land nasjonalpark på Svalbard: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-09-26-1186
  • Verneområdene på Svalbard: https://www.sysselmannen.no/globalassets/sysselmannen-dokument/trykksaker/brosjyre-verneomraadene-svalbard.pdf

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg