Nordenskiöld Land, område på Spitsbergen, mellom Isfjorden og Bellsund-Van Mijenfjorden. Størstedelen av Svalbards kullfelter ligger her. 

Nordenskiöld Land nasjonalpark omfatter den sørlige halvdelen av Nordenskiöld Land. Nasjonalparken dekker et område på 1362 km² hvorav 1207 km² land og 155 km² marint. Reindalen, som ligger mellom Sveagruva og Longyearbyen, er sentral i parken. Parken ble opprettet i 2003 for å «å bevare et storslått, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk dal- og kystlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer, kulturminner som referanseområde for naturforskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv» (Forskrift om fredning ... 2003).

Området har vært benyttet til både fangstvirksomhet og mineralprospektering og -utvinning og det finnes kulturminner etter begge virksomheter i parken. Vegetasjonen er frodig i svalbardsammenheng og området er viktig for vadefugl, ender og gjess, samt reinsdyr og rev. En del ferdsel med snøskuter foregår i og gjennom parken om vinteren og en snøskuter- og beltevognrute går mellom Longyearbyen og Sveagruva.  

  • Forskrift om fredning av Nordenskiöld Land nasjonalpark på Svalbard:  https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-09-26-1186 
  • Verneområdene på Svalbard: https://www.sysselmannen.no/globalassets/sysselmannen-dokument/trykksaker/brosjyre-verneomraadene-svalbard.pdf 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.