Faktaboks

Van Mijenfjorden
Uttale
fan mæien-
Kart
Kart over Van Mijenfjorden og nasjonalparken
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Van Mijenfjorden er en nordøstlig arm av fjorden Bellsund på den sørlige delen av SpitsbergenSvalbard. Den er rundt 50 km lang. Van Mijenfjorden strekker seg inn til Ottoneset som deler den i den nordlige armen Sveabukta, med Braganzavågen, og den sørlige Rindersbukta. Innløpet fra Bellsund er nesten sperret av Akseløya, som beskytter fjordisen innenfor. Dette gjør at isen ofte blir liggende til langt ut i juli. Den nå nedlagte Sveagruva ligger i Braganzavågen, og fjorden ble derfor tidigere trafikkert av større fartøyer som skulle til og fra gruveanlegget.

Navnet er egentlig etter Willem Van Muyden som var sjefen for den nederlandske hvalfangstflåten i 1612−1613, men etter at den finsk-svenske polarforskeren Adolf Erik Nordenskiöld (1832−1901) feilskrev navnet har formen Van Mijenfjorden fått hevd.

Nasjonalpark

Etter at kullgruveanlegget Sveagruva ble bestemt nedlagt og fjernet i 2020−2023 ble den tidligere Nordenskiöld Land nasjonalpark utvidet til å inkludere Van Mijenfjorden, og navnet ble endret til Van Mijenfjorden nasjonalpark.

Utvidelsen omfattet 2914 km2 og parken grenser nå til Sør-Spitsbergen nasjonalpark. Formålet var å få et sammenhengende vernet område og verne ett av de siste fjordområdene på vestsiden av Svalbard som fremdeles har stabil sjøis. Dette er viktig for sårbare arter som trenger islagte sjøområder for å overleve, som ringsel og isbjørn. Tidligere var denne sjøisen blitt brutt opp om våren for å slippe igjennom kullasteskip som skulle til og fra Sveagruva. Ferdsel med snøscooter på fjordisen er også regulert etter verneformålet.

Forskriften fra 2021 slår fast at formålet med den er «...å bevare et storslått, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk dal-, fjord- og kystlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskap, kulturminner, som område for forskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv».

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg