Kart
Bellsund, med fjordgrenene Van Mijenfjorden, Van Keulenfjorden og Recherchefjorden. Den grønne streken viser grensen mellom Van Mijenfjorden nasjonalpark og Sør-Spitsbergen nasjonalpark
Midterhuken landskap

Landskap på Midterhuken, med fjellene bak og mosedekket tundra foran.

Midterhuken landskap

Bellsund er en 20 kilometer bred fjord på vestkysten av Spitsbergen. Den grener seg ut i Van Mijenfjorden mot nordøst, Van Keulenfjorden mot sørøst, og Recherchefjorden mot sør. Den lange, smale Akseløya avskjærer nesten Bellsund fra Van Mijenfjorden. Sør for Akseløya deler Midterhuken på Nathorst Land Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden fra hverandre og utgjør en del av Bellsunds østlige grense.

Bellsund har navn etter et klokkeformet fjell, Klokkefjellet (Bell Mountain), på sørsiden av munningen. Navnet stammer fra 1600-tallets hvalfangere.

Naturen

Landskapet rundt Bellsund er preget av høye, lagdelte fjell med brede kystsletter foran. Fjellene fremviser til dels dramatiske forkastninger som ble formet i overgangen mellom kritt og tertiær (om lag 50−60 millioner år siden). Det er flere fuglefjell i området, blant annet Ingeborgfjellet nord for Akseløya og Midterhukfjellet sør for Akseløya. Slettene ved disse fjellene er viktige vårbeiter for trekkende arter som kortnebbgås, hvitkinngås og ringgås. Eholmen ved munningen av Van Keulenfjorden er et viktig hekkeområde for ærfugl og er blitt passet på av fangstmenn som har sanket dun fra reirene. I 2007 meldte fangstmann Louis Nielsen om cirka 4500 par ærfugl som hekket på Eholmen. Floraen ved Bellsund tilhører hovedsakelig den nordlige arktiske tundrasonen. Bellsund ligger innenfor Van Mijenfjorden nasjonalpark som grenser i sør gjennom Bellsund og Van Keulenfjorden til Sør-Spitsbergen nasjonalpark.

Historie og kulturminner

Luftfoto
Den østlige delen av Bellsund sett fra fly. Den lange, smale Akseløya stenger isen inne i Van Mijenfjorden. Midterhuken fremst med det lagdelte fjellet og sletta foran. Til høyre stikker Eholmen ut i munningen av Van Keulenfjorden
Luftfoto

Området Bellsund, Recherchefjorden og Van Keulenfjorden har betydelige rester etter hvalfangst, noen mindre tufter etter pomor (russisk) fangstvirksomhet og et stort anlegg etter en russisk utforskningsekspedisjon i 1764−1766.

En avtale mellom nederlandske og engelske hvalfangstinteresser i 1614 tildelte engelskmenne blant annet Bellsund-området. I Midterhukhamna er det en større hvalfangststasjon fra 1600-tallet med tufter, spekkovner, utkikksposter og gravfelt. Midt inne i anlegget ligger den norske bistasjonen til Johan Hagerup (1846−1924) som ledet en fangstekspedisjon til Akseløya i 1898−1899. Denne er den eldste bevarte norske bistasjonen på Svalbard. Som en oppfølging av Maltakonvensjonen og plikten til å etablere arkeologiske reservater ble det i 2010 innført ferdselsforbud i området for å verne hele kulturmiljøet fra de forskjellige periodene.

Sent på 1700-tallet var pomor (russiske) fangstmenn aktive på land ved Bellsund. En av de siste pomorekspedisjonene til Bellsund, i 1851, endte i tragedie og pomor fangstvirksomhet på Svalbard opphørte mer eller mindre året etter.

Ved munningen av Recherchefjorden mot Bellsund finnes Calypsobyen, som er et kulturmiljø med stor tidsdybde og ulik aktivitet, både knyttet til fangst, mineralutvinning, ekspedisjonslokalitet og fritidsbygg. Camp Bell og Camp Millar på nordsiden av Bellsund er fredede hytter og anlegg knyttet til tidlig 1900-talls prospekterings- og gruvevirksomhet, samt i tillegg til norsk overvintringsfangst.

En radio- og fyrlykt (Bellsund fyr) ble etablert av Norges Svalbard- og Ishavs-undersøkelser (NSIU, forløper for Norsk Polarinstitutt) i 1946 på Kapp Martin ved den nordlige munningen av Bellsund. Dette var for å hjelpe skipstrafikken som skulle til Sveagruva i Van Mijenfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Johansen, B.F. (red.) (2010): Cruisehåndbok for Svalbard, Norsk Polarinstitutt Polarhåndbok nr. 14, Tromsø

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg