Nils Amund Owren

Faktaboks

Født
19. april 1920
Død
18. april 1991
Fødested
Horten
Dødssted
Horten
Nils Amund Owren var adjutant for kong Olav fra 1957 til 1960. Her står han helt til høyre i bildet, under åpningen av det 102. Storting i 1958, som også var edsavleggelse og Olavs første stortingsåpning som konge. Fra venstre oberst Bjørn Fraser, oberst Sverre Refsum, oberst Nicolai Ramm Østgaard, major Bjørn Wassum, major Kjell Hansen og orlogskaptein Nils Owren.
Åpning av Stortinget 1958 NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Nils Amund Owren var en norsk sjøoffiser, med tjeneste under andre verdenskrig og den kalde krigen.

I april 1940 var Owren kadett ved Sjøkrigsskolen i Horten. Han deltok i felttoget og dro nordover mot Tromsø, hvor han kom seg på en båt til England. Marinen, i motsetning til Hæren, ble ved felttogets slutt beordret ut av landet.

I Storbritannia fullførte Owren Sjøkrigsskolen, og ble løytnant i 1943. Som mange andre tjenestegjorde han på en rekke skip i løpet av utdanningsperioden sin. Han deltok på konvoitjenesten i Atlanterhavet og var batterisjefjageren KNM Stord da den tok del i å senke slagsskipet Scharnhorst. Han var også tilstede i den engelske kanal under landgangen i Normandie 6. juni 1944.

Etter krigen hadde Owren en lang og innholdsrik karriere i Forsvaret. Han var adjutant for kong Olav fra 1957 til 1960. Han ble sjef for Sjøforsvarets artilleri i 1960 og for artilleriseksjonen ved Sjøforsvarets forsyningskommando i 1963. Han hadde flere lederstillinger i Sjøforsvaret, og var stabsoffiser ved NATOs hovedkvarter i Brussel.

Owren ga også ut flere bøker. Han skrev om egne erfaringer under krigen, samt en bok om senking av Scharnhorst og en bok om ubåter. Førstnevnte ble del av en plagiatsak, da det viste seg at deler av den var identisk med en annen bok. Han oversatte også flere bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg