Etter å ha praktisert som dekoratør, kom Nils Aa. Sivertsen under krigen til Åros Keramikk AS i Røyken i Buskerud. Her fikk han keramikkpraksis, samtidig som han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo.

I 1946 ble han ansatt som keramiker ved Elle Keramikkfabrikk, i Drøbak. Her praktiserte han fram til 1949, da han ble rekruttert til Graverens Teglverk i Sandnes i hjemfylket Rogaland. Graveren var en kjent produsent av murstein og takstein, men hadde også en egen potteriavdeling. Etter hvert ble virksomheten også utviklet til keramikkproduksjon under ledelse av de kjente keramikerne Ragnar Grimsrud og William Knutzen. Nils Aa. Sivertsen ble kunstnerisk leder av keramikkavdelingen. 

I 1966 gikk Sivertsen for en kort periode over til Egersunds Fayancefabrik, inntil han vendte tilbake til Stavanger og Stavangerflint AS i 1968. Stavangerflint var da akkurat blitt fusjonert med Figgjo Fajanse AS til Figgjo Fajanse - Stavangerflint AS. Sivertsen tjenestegjorde som designer ved bedriftens avdeling i Hillevåg i Stavanger, inntil den ble lagt ned i 1979.

Ved Stavangerflint lagde Sivertsen dekorer til en rekke serviser. Blant de mest kjente er: Florry, Amber, Bardu, Beito og Karin. Han lagde også dekor- og pynteserier i steingods. Blant de mest kjente er relieffene "Mother" og "Wedding" og en serie utsmykningsgjenstander under navnet "Rondane". Nils Aa. Sivertsen var en drivende kraft i Foreningen Brukskunsts avdeling i Stavanger gjennom mange år.

Sivertsen har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland og oppnådde gullmedalje ved en utstilling i Firenze i Italia. Han har også utført mange utsmykningsarbeider i keramikk, blant annet for Hurtigruten og for lokale rederier.

Han har tjenestegjort som sensor for keramikklinjen ved Kunsthåndverkskolen i Bergen.

  • Astri Olsen og Rolf Simeon Andersen: Moderne antikviteter, Lunde Forlag 2000.
  • Torbjørg Sægrov: Keramikeren Nils Aa. Sivsertsen, Sandnes Historie- og Ættesogelag Årbok 2007.
  • Muntlige og skriftlige opplysninger til Jan Gjerde oktober 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.