Nikolaj Malko, russisk-amerikansk dirigent, betydelig formidler av russisk musikk og sentral i oppbyggingen av Danmarks Radios Symfoniorkester.

Malko hadde ukrainsk far og russisk mor. Han studerte ved universitetet og musikkonservatoriet i St. Petersburg frem til 1909, og innledet så en karriere som dirigent og musikkjournalist.

Etter den russiske revolusjon i 1917 ble han sjef for konservatoriet i Vitsebsk og underviste også ved konservatoriet i Moskva. Han var 1926–30 sjefdirigent for Sankt Petersburgfilharmonien (daværende Leningradfilharmonien). Her var han blant annet en forkjemper for russiske komponister som Dmitrij Sjostakovitsj, hvis to første symfonier han uroppførte, og Nikolaj Mjaskovskij

Malko ble en av de faste gjestedirigentene ved det nyetablerte Danmarks Radios Symfoniorkester fra 1929. Han gjorde en stor innsats for å bygge opp orkesteret, dirigerte verker av danske komponister som Vagn Holmboe, Niels Viggo Bentzon og Knudaage Riisager og gjorde flere plateinnspillinger. 

I 1929 innledet han også et nesten livslangt samarbeid med BBC Symfoniorkester i London. I etterkrigstiden var han aktiv på flere kontinenter. Han underviste en tid ved Mozarteum i Salzburg, og gjestet ved orkestre i Storbritannia, Australia og USA. Han gjestet også Norge flere ganger. 

Malko var sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra fra 1957 og til sin død. 

I 1950 mottok Malko Dannebrogordenen for sin innsats for dansk musikkliv. Siden 1965 arrangerer Danmarks Radio hvert år en internasjonal tevling for dirigenter, Malko-konkurrencen, som er oppkalt etter ham. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.