Nikolaj Malko

Faktaboks

Nikolaj Malko

Nikolaj Andrejevitsj Malko

Født
4. mai 1883, Brailiv, Ukraina
Død
23. juni 1961, Sydney, Australia
Nikolaj Malko
Av /DR.

Nikolaj Malko var en russisk-amerikansk dirigent, var en betydelig formidler av russisk musikk og sentral i oppbyggingen av Danmarks Radios Symfoniorkester.

Malko hadde ukrainsk far og russisk mor. Han studerte ved universitetet og musikkonservatoriet i St. Petersburg fram til 1909, og hadde blant andre Nikolaj Rimskij-Korsakov og Aleksandr Glasunov som lærere.

Fra 1909 studerte han videre med Felix Mottl i München, før han begynte å virke som musikkjournalist og pianist i St. Petersburg.

Karriere

Malko var fra 1909 dirigent ved Mariinskij-teateret og ble i 1915 musikksjef her. Etter revolusjonen ble han rektor ved konservatoriet i Vitebsk, og fra 1921 underviste han ved konservatoriet i Moskva.

Han var i 1926–1930 sjefdirigent for Sankt Petersburg-filharmonien (daværende Leningrad-filharmonien). Her var han en forkjemper for komponister som Nikolaj Mjaskovskij og Dmitrij Sjostakovitsj. Malko ledet uroppførelsen av Sjostakovitsj’ to første symfonier, hvorav nummer to er tilegnet ham.

Malko ble en av de faste gjestedirigentene ved det nyetablerte Danmarks Radios Symfoniorkester fra 1929. Han gjorde en stor innsats for å bygge opp orkesteret, dirigerte verker av danske komponister som Vagn Holmboe, Niels Viggo Bentzon og Knudaage Riisager og gjorde flere plateinnspillinger.

Malko mottok i 1950 Dannebrogordenen for sin innsats for dansk musikkliv. Siden 1965 arrangerer Danmarks Radio hvert år en internasjonal konkurranse for dirigenter, Malko-konkurrencen, som er oppkalt etter ham.

I 1929 innledet han et samarbeid med BBC Symfoniorkester i London. Han utvandret til USA i 1940, hvor han underviste og var dirigent for Grand Rapids Symfoniorkester.

Etter andre verdenskrig gjestet Malko ved en rekke orkestre i Storbritannia, Australia og USA. Han underviste en tid ved Mozarteum i Salzburg og var sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra fra 1957 og til sin død.

Malko gjestet Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) første gang i november 1939 med musikk av blant andre Georg Friedrich Händel og Pjotr Tsjajkovskij på programmet. I årene 1950–1957 gjestet han orkesteret jevnlig med musikk av russiske komponister foruten Wolfgang Amadeus Mozart og Johannes Brahms, og med solister som sopranen Elisabeth Grümmer og cellisten Pierre Fournier.

Malkos artikler om direksjon ble utgitt i USA i boken The Conductor and his Baton (1950).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg