Nikolaj Mjaskovskij

Faktaboks

Nikolaj Mjaskovskij

Nikolaj Jakovlevitsj Mjaskovskij

Uttale
mjaskˈovskij
Født
20. april 1881, Novogeorgievsk, Polen
Død
8. august 1950, Moskva, Russland

Artikkelstart

Nikolaj Mjaskovskij var en russisk komponist. Han var elev av Nikolaj Rimskij-Korsakov og Anatolij Ljadov. Fra 1921 var han professor i komposisjon ved konservatoriet i Moskva, hvor han øvde en betydelig innflytelse som lærer.

Mjaskovskij var en meget produktiv komponist. Han skrev blant annet 27 symfonier, symfoniske dikt, konserter, kammermusikk og pianosonater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Trond Olav Svendsen

Jeg hadde litt problemer med søke meg frem til denne artikkelen. Det er vel best at artikkelen heter bare Nikolaj Mjaskovskij. Mellomnavnet Jakovlevitsj er et patronymikon, og bør vel kun stå i boksen? Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Guro Djupvik

Takk for innspill, Trond Olav! Nå har jeg endret, slik at du kan få treff på begge navneformer, og lagt mellomnavnet i faktaboksen. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

svarte Trond Olav Svendsen

Takk. Disse russerne, de holder på med dette. Farsnavnet! Men i praksis er vel disse mellomnavnene lite i bruk, og særlig ikke utenfor Russland. Jeg sjekket noen russiske romaner på norsk, og der går det stort sett (men ikke alltid) i Fjodor Dostojevskij og Ivan Turgenjev. Det er helt klart greiest slik, synes jeg. Men vi i SNL er helt inkonsekvente. Vi har Fjodor Dostojevskij (med patronymikon i boksen), men Ivan Sergejevitsj Turgenjev. Etter min mening skaper dette litt søketrøbbel; du får ikke opp artikkelen hvis artikkelnavnet står med alle tre navnene og du taster bare fornavn og etternavn. Etter min mening hører mellomnavnet hjemme i boksen, noe jeg kommer til å praktisere på mine områder. Med vennlig hilsen Trond Olav

svarte Guro Djupvik

Interessant, Trond Olav! Redaktørene har fått mulighet til å legge inn flere søketermer per artikkel, så gjør oss gjerne oppmerksom på flere artikler hvor dette bør gjøres. På denne artikkelen har jeg lagt inn flere muligheter, og kan også gjøre det andre steder, slik at det blir lettere å få treff. Takk for hjelpa! Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg