Natalia Gavrilița

Faktaboks

Natalia Gavrilița
Natalia Gavrilita, Natalia Catrinescu, Natalia Catrinescu-Gavrilița.
Uttale
'gavrilitsa
Født
21. september 1977, Mălăiești, Moldova (da i Sovjetunionen)

Artikkelstart

Natalia Gavrilița er en moldovsk jurist og politiker. Hun ble landets statsminister 6. august 2021, etter at anti-korrupsjonspartiet PAS hadde vunnet parlamentsvalget i juli.

Bakgrunn og utdanning

Da Natalia Gavrilița ble født, var Moldova en av republikkene i Sovjetunionen. Kommunen hun kommer fra, ligger øst for Dnestr og inngår i dag i utbryterrepublikken Transnistria, som ikke anerkjenner Moldovas sentralregjering i Chișinău. Fra 1995 til 2000 studerte hun jus ved det statlige universitetet i Chișinău med spesialisering i internasjonal rett. Etter å ha oppnådd et amerikansk stipend studerte hun fra 2003 til 2005 ved John F. Kennedy School of Government ved Harvard University og tok en mastergrad i offentlig politikk der.

Yrkesliv

Gavrilița har arbeidet ved nasjonale og internasjonale virksomheter, blant dem den amerikanske ambassaden i Chișinău, Verdensbanken i Washington, EU-kommisjonen i Brussel, Moldovas nærings- og handelsdepartement og ved Statsministerens kontor i Chișinău. De lengste engasjementene har hun hatt i institusjoner som arbeider med utviklingsspørsmål, som det internasjonale konsulentfirmaet Oxford Policy Management (2009–2013) og Global Innovation Fund, London (2015–2021), der hun også arbeidet med evaluering av utviklingsprosjekter. På den måten har hun fått internasjonal erfaring fra mange land, særlig fra Sentralasia, men også fra Afrika og India.

Politikk

Natalia Gavrilița har i flere år hatt et nært politisk forhold til Maia Sandu, Moldovas president fra 2020. Fra 2013 til 2015 var Gavrilița statssekretær da Sandu var undervisningsminister, og fra juni til november 2019 finansminister da Sandu var statsminister. Da Maia Sandu tiltrådte som president i desember 2020, ønsket hun å skrive ut nyvalg til parlamentet, siden det sittende parlamentet hadde en helt annen politisk farge enn det som kom til uttrykk i presidentvalget. Grunnlovens krav til utskrivning av nyvalg er strenge, blant annet må det vise seg umulig å danne en regjering. Presidenten lanserte da i februar 2021 Gavrilița som statsministerkandidat i håp om at hennes politiske motstandere med flertall i parlamentet ikke ville stemme for henne, slik de kunne ha gjort for å unngå nyvalg, som de fryktet ville gi dem nederlag. Men ingen stemte for en slik regjering. Ved parlamentsvalget i juli 2021 fikk Aksjons- og solidaritetspartiet (Partidul Acțiune și Solidaritate, PAS), grunnlagt av Maia Sandu, rent flertall med 63 av de 101 mandatene. Dermed fikk Natalia Gavrilița, en av nestlederne i PAS, regjeringsoppdraget.

PAS er et sosial-liberalt parti som arbeider mot korrupsjon og ønsker et nært forhold til EU og Romania, men uten å ha gjenforening med Romania som uttalt mål. Den 6. august 2021 fikk regjeringen Gavrilița tillitsvotum i parlamentet. Øverst på prioteringslisten i regjeringsprogrammet stod kamp mot covid-19-pandemien, justisreform og bekjempelse av korrupsjon, og inntektsforbedring for svakerestilte grupper i befolkningen. Også utbedring av landets infrastruktur, blant annet veinettet, fikk oppmerksomhet i regjeringsprogrammet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg