Musikere i byen Foumban i Kamerun. Personen i forgrunnen spiller på strengeinstrumentet mvet, en variant med fire resonatorer.

Lisens: CC BY 2.0

Musikken i Kamerun gjenspeiler landets store etniske og kulturelle mangfold.

Folkemusikk

Musikken blant de bantutalende folkene i sør har en karakteristisk tostemmig sang i parallelle terser og bruk av spalttromme og balafon. Bayakafolket i sørøst har en rik polyfonisk sang med en særpreget jodleteknikk.

På slettelandet og i nord vitner instrumenter av obo- og horntypen om kulturelle bånd til Nigeria. Påvirkning fra europeisk, latinamerikansk og kongolesisk musikk merkes i nyere former for balafonmusikk og i den lokale kirkemusikken.

Instrumentet mvet er en stavsiter med to eller flere resonatorer av kalebass. Mvet er også navnet på den sammensatte uttrykksformen med pantomime, dans og tekst som utføres til akkompagnement på instrumentet. Harpe, kembe (tommelpiano), tromme og rasle er også utbredt.

Populærmusikk

Flere kamerunske musikere har vært sentrale i utviklingen av vestafrikansk populærmusikk. Blant de mest kjente er musikeren og forfatteren Francis Bebey (1929–2001), som blant annet tok i bruk elementer fra bayakafolkets musikk, og saksofonisten og komponisten Manu Dibango (1933–2020).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg