Musikk i DR Kongo

Papa Wemba (1949-2016) var en verdenskjent artist innenfor musikksjangrene soukous og kongolesisk rumba.

Artikkelstart

DR Kongos folkemusikktradisjoner gjenspeiler de mange etniske gruppene i landet. Kongos populærmusikk smelter sammen den tradisjonelle musikken og internasjonale impulser. Både Kongos folkemusikk og populærmusikk er internasjonalt anerkjent.

Folkemusikk

Tradisjonell musikk og dans finnes i mange former. Noen av folkegruppene regnskogsområdet i nordøst praktiserer en vokalpolyfoni med bruk av en karakteristisk jodleteknikk. Mest kjent for dette er mbuti-folket i Ituriskogen, som også bruker ulike rytmeinstrumenter, piki (fløyte) og molino (lur). Bantufolkenes musikk er nær knyttet til dans og fysisk aktivitet, med et rikt utvalg instrumenter: likembe (tommelpiano), trommer og rasler, strenge- og blåseinstrumenter.

Populærmusikk

Kongo spiller en ledende rolle innenfor afrikansk popmusikk både når det gjelder stil og danseformer. Den urbane musikken er en syntese av tradisjonelle musikkformer og internasjonale impulser. Kongolesisk rumba, som oppsto på 1940-tallet på bakgrunn av den cubanske son-stilen, fikk stor popularitet over store deler av Afrika og påvirket andre musikkstiler som highlife, taarab og makossa. Fra 1970-årene merkes også sterke impulser fra vestlig popmusikk. Flere av de fremste representantene for den kongolesiske popmusikken, som ofte kalles soukous, er også blitt internasjonale stjerner. Blant disse er Tabu Ley Rochereau (1940–2013), gruppen Zaiko Langa Langa, Papa Wemba (1949–2016) og Kanda Bongo Man.

Institusjoner

Institut National des Arts gir, i tillegg til undervisning i kunstmusikk, også opplæring i tradisjonell musikk og dans. Musée du Congo har en omfattende samling tradisjonelle musikkinstrumenter, som også er beskrevet i en serie monografier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg