Musikk i Nigeria

Musikklivet er meget variert og reflekterer landets historie og etniske mangfold så vel som arabisk og vestlig kulturpåvirkning. Allerede tidlige europeiske kilder fra Benin-riket beretter om forskjeller mellom den urbaniserte musikken i hovedstaden og landsbymusikken i områdene omkring. I dag spiller musikktradisjonene til de store folkegruppene hausa, ibo og yoruba en dominerende rolle. Hofforkestre med tambura (trommer) og kakaki (lange, rette metall-lurer) har et repertoar med musikk til offentlige anledninger, musikk for gudene, for forfedrenes ånder og for legendariske helteguder. Profesjonelle musikere spesialiserer seg i vokal- eller instrumentalmusikk og i sjangere som seremonimusikk, lovprisningssanger og musikk til underholdning. For folk flest er musikk og dans knyttet til livets høytider og til daglige gjøremål, ofte akkompagnert av håndklapping.

Instrumentariet er rikt og omfatter timeglasstrompeter (hausa kalangu, yoruba kanango og dundun, songhai doodo), énfelltrommer (hausa kotso, yoruba koso), sylindriske tofelltrommer (hausa ganga, yoruba bembe), énstrengfele (hausa goge, yoruba goje), xylofon (igbo ngedegwu), lamellofon/tommelpiano (igbo ubo), fløyter (igbo oja, ogene), horn (igbo opi, odu, okike), musikkbue (igbo une), bjeller og slagpinner.

Forskning, bl.a. ved universitetene, har bidratt til å styrke interessen for tradisjonell musikk og dans, som også fikk et kraftig oppsving under den andre allafrikanske kunst- og kulturfestivalen (FESTAC) i Lagos 1977. Gjennom radio- og fjernsynsprogrammer fra regionsentrene formidles tradisjonell musikk og dans, folkeoperaer og historiefortelling på ca. 25 språk. Eldre folkesanger er gjenopplivet i populærmusikken.

Nigeria har spilt en ledende rolle i utviklingen av urbane musikkformer i Vest-Afrika, som high-life og juju, med danserytmer bygd på folkemusikk og afroamerikansk påvirkning, og vekselsang mellom vokalist og kor. Gitarer, slagverk, saksofon og trompet dominerer, men enkelte tradisjonelle instrumenter er med på å gi stilen et afrikansk særpreg. Tekstene kan være på engelsk, pidginengelsk eller lokale språk. To av de mest berømte utøverne, som også er kjent i Vesten, er King Sunny Adé og Fela Anikulapo Kuti. De senere årene har også sistnevntes sønner, Seun og Femi Kuti, gjort seg sterkt gjeldende.

Komponister med utdanning i Vesten har skrevet kunstmusikk, bl.a. for symfoniorkester supplert med afrikanske instrumenter. Det er også komponert afrikanskinspirert kirkemusikk. I moderne musikkdrama benyttes tonespråk som står folkemusikken nær.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg