Foumban

Sultanens palass i Foumban.

Artikkelstart

Foumban er en by i regionen Ouest i Kamerun. Byen er kulturelt og spirituelt senter for bamunfolket (bamoun), en hovedsakelig muslimsk befolkning som totalt teller rundt 124 500 innbyggere (2020). Byen ligger i fjellene vest i landet, rundt 1200 moh., og cirka 25 km øst for innsjøen Lac Bamendjing. Foumban er en av de eldste byene vi kjenner til i Kamerun. Den ble grunnlagt av den første kongen (Mfon) av Bamun-riket, som ble grunnlagt i år 1394.

Byens kulturhistoriske betydning har lagt grunnlaget for utbredt turisme i nyere tid. Foruten turismen har byen tradisjonelt livnært seg av jordbruk og handel. Byen har et palass for kongen, som i dag, i pakt med muslimsk tradisjon, omtales som Sultan. I palasset ligger det et museum med gamle kultur- og hoffgjenstander. Foumban har også et museum for kunst og tradisjon og et marked for salg av kunst og kulturgjenstander.

Med tysk kolonihistorie fra 1884 har byen en rekke bygninger fra tiden under tysk kolonistyre. Vest i byen ligger administrasjonssenteret med blant annet offentlige kontorer, sykehus og postkontor.

Det er veiforbindelse sørvestover mot Bafoussam og deretter videre enten til Douala eller Yaoundé. En innenriksflyplass (Aéroport de Foumban Nkounja) ligger cirka 20 km sørvest for byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg