Foumban

Sultanens palass i Foumban.

Foumban, by i regionen Ouest i Kamerun. Byen er kulturelt og spirituelt senter for bamun (bamoun) folket – en hovedsakelig muslimsk befolkning som totalt teller rundt 200 000. Byen ligger i fjellene vest i landet, rundt 1 200 moh., ca. 25 km øst for innsjøen Lac Bamendjing. Befolkningstallet i byen Foumban var på 83 522 (folketelling 2005). Foumban er en av de eldste byene vi kjenner til i Kamerun, grunnlagt av den første kongen (Mfon) av Bamun-riket som ble grunnlagt i år 1394 e.Kr.

Foruten sin kulturhistoriske betydning som har lagt grunnlaget for utbredt turisme i nyere tid, har byen tradisjonelt livnært seg av jordbruk og handel. Byen har et palass for kongen som i dag i pakt med muslimsk tradisjon omtales som Sultan. I palasset ligger det et museum med gamle kultur- og hoffgjenstander. Foumban har også et museum for kunst og tradisjon og et marked for salg av kunst og kulturgjenstander.

Med tysk kolonihistorie fra 1884 har byen en rekke bygninger fra tiden under tysk kolonistyre. Vest i byen ligger administrasjonssenteret med bl.a. offentlige kontorer, sykehus og postkontor.

Veiforbindelse sørvestover mot Bafoussam og deretter videre enten til Douala eller Yaoundé. Innenriksflyplass (Aéroport de Foumban Nkounja) ca. 20 km sørvest for byen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg