Francis Bebey

Faktaboks

Francis Bebey
Uttale
bebˈe
Født
15. juli 1929
Død
28. mai 2001

Artikkelstart

Francis Bebey var en kamerunsk forfatter og musiker. Han regnes blant Afrikas mest kjente komponister og musikkforskere og også som en av de viktigste skjønnlitterære forfatterne fra sitt land.

Musikeren

Bebey studerte matematikk i sitt hjemland og senere fag i tilknytning til kringkasting i Paris. Han turnerte i mange land som sanger og gitarist og gav ut en rekke album som gjorde stor suksess. I sin musikk kombinerte han han tradisjonelle elementer med elementer fra jazz og popmusikk. Selv om gitaren var hans hovedinstrument, brukte han også en rekke andre instrumenter, dels med afrikansk, dels med europeisk opphav. Teksten til sangene var dels på morsmålet hans, duala, dels på engelsk eller fransk.

Forfatteren

Bebey har skrevet flere teoretiske og historiske verker på fransk. Han var også en betydningsfull skjønnlitterær forfatter. Bebey fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Le fils d'Agatha Moudio (1967, «Agatha Moudios sønn»), som ble belønnet med Grand prix littéraire de l'Afrique noire. Blant andre av hans romaner kan nevnes La Poupée ashanti (1973, «Ashantidukken») og Le Ministre et le griot (1992, «Ministeren og skalden»).Med L'enfant-pluie (1994, «Regnværsbarnet») vant han en pris for barneskildringer skrevet på fransk.

Bebey utgav også noveller og dikt. Blant hans teoretiske verk er trolig Musique de l'Afrique (1969), «Musikk fra Afrika» ) best kjent. Bebey arbeidet lenge i UNESCO. Han har fått flere utmerkelser både som komponist og som forfatter. Blant annet har komponisten John Williams skrevet et stykke tilegnet ham,

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg