Musikktradisjonene i Afghanistan varierer regionalt og etnisk, og gjenspeiler bånd til sentralasiatisk, orientalsk og indisk kultur. Hver etniske gruppe fremviser egne musikalske stiltrekk, spesielt i folkemusikken. Luttinstrumenter i et utall forskjellige utforminger, størrelser og etniske varianter (robab, tanbur, dambura, dutar, dumbra) er svært populære. Fløyter og trommer er også vanlige. Ellers forekommer ulike fløytetyper, obo-lignende blåseinstrumenter (surnai), munnharpe, fingersymbaler, trommer og andre rytmeinstrumenter.

Tradisjonelt er de fleste musikere menn, samtidig som musikerrollen har lav sosial status. Siden 1950-tallet har bruken av musikk i afghansk radio ført til en oppvurdering av musikerrollen og samtidig formidlet en sterkere innflytelse fra andre land, bl.a. fra indisk populærmusikk.

Musikkulturen i Afghanistan er stadig preget av de negative holdninger til musikk som ofte følger med islamsk ortodoksi. Disse holdningene fikk sitt mest ekstreme uttrykk etter Talibans maktovertakelse i 1996, i form av forbud mot musikkutøvelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.