Musikk i Afghanistan

Siden 1950-tallet har bruken av musikk i afghansk radio ført til en oppvurdering av musikerrollen og samtidig formidlet en sterkere innflytelse fra andre land.

Artikkelstart

Musikktradisjonene i Afghanistan varierer regionalt og etnisk, og gjenspeiler bånd til sentralasiatisk, orientalsk og indisk kultur. Hver etniske gruppe fremviser egne musikalske stiltrekk, spesielt i folkemusikken. Luttinstrumenter i et utall forskjellige utforminger, størrelser og etniske varianter (robab, tanbur, dambura, dutar, dumbra) er svært populære. Fløyter og trommer er også vanlige. Ellers forekommer ulike fløytetyper, obo-lignende blåseinstrumenter (surnai), munnharpe, fingersymbaler, trommer og andre rytmeinstrumenter.

Tradisjonelt er de fleste musikere menn, samtidig som musikerrollen har lav sosial status. Siden 1950-tallet har bruken av musikk i afghansk radio ført til en oppvurdering av musikerrollen og samtidig formidlet en sterkere innflytelse fra andre land, blant annet fra indisk populærmusikk.

Musikkulturen i Afghanistan er stadig preget av de negative holdninger til musikk som ofte følger med islamsk ortodoksi. Disse holdningene fikk sitt mest ekstreme uttrykk etter Talibans maktovertakelse i 1996, i form av forbud mot musikkutøvelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg