Mostadmarka

Artikkelstart

Mostadmark er ei bygd, en skogeiendom og et tidligere jernverk i indre del av Malvik kommune i Trøndelag.

Mostadmark gods er i dag en skogeiendom med et totalareal på 64 000 dekar, hvorav 48 000 dekar er produktiv skog.

Mostadmark kapell ble innviet i 1986.

Jernverket

Jernverket ble grunnlagt i 1657 av presten Bernt Brunsmand. Det tilhørte fra 1664 den engelske ministerresident i Nederland, William Davidson, som innstilte driften fra 1675.

Verkets eiendommer ble deretter solgt til David Jakobsen Jelstrup, som gjenopptok driften i 1689, men la den ned igjen i 1695. Verket ble i 1750-årene overtatt av et interessentskap i Trondheim, som gjenopptok driften i 1758. Den ledende interessent var konferensråd Hans Ulrich Mølmann. Hans andel i verket gikk i arv til svigersønnen, general og riksgreve C. J. W. von Schmettow.

Driften ble på ny innstilt i 1818, og von Schmettows svigersønner, stiftamtmann og greve F. C. Trampe og hoffråd Hans Collin, solgte i 1822 verket til firmaet Jenssen & Co. i Trondheim; fra 1867 tilhørte det brukseier Lauritz N. Jenssen.

Jernverksdriften ble endelig nedlagt i 1877, men eiendommen ble i slekten fram til 1901, da den ble solgt til nåværende eier, Meraker Brug. Verkets viktigste gruver lå på Grønli i Leksdalen, men i den siste driftsperioden ble det tilført malm fra blant annet Rana.

Kart

Mostadmarka
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg